Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, geleneksel TÜROB buluşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Bayındır, 2017 yılının ilk yarısında turizm sektöründe kıpırdanmalar olduğunu belirtti.
TÜROB Başkanı Bayındır: ‘Turizmde 2017 Yılının İlk Yarısını Geride Bıraktık’
Bayındır, “2017 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Geçen yıla göre daha pozitif küçük bir kıpırdama var. Bu tabi moral yükseltici bunları zevklen söylüyorum. Gelenler bir parça daha çoğalmış durumda. Bu değil ki turizm patladı. Böyle bir şey yok. Kişi adedinde bu yükselmeye karşı gelirlerimizde maalesef daha büyük düşüş var. Demek ki artık biz otellerimizi bedava veriyoruz. İnsanlarda evde oturacağıma gidiyim otelde yatayım diyorlar” dedi. Kongre turizmin İstanbul’da bitme noktasında olduğuna dikkat çeken Bayındır, “Kongre turizmi İstanbul’da bitmiş vaziyette, elinden tutuyoruz.
Herşey düzeldi desek bize 3 sene lazım Türkiye’ye kongrelerin gelmesi için. 2016 yılında net bir şekilde ortaya koyduk. ICCA raporuna göre önceki yıllarda Türkiye ilk 10 içerisindeydi. Ancak 2016 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye ve İstanbul ilk 50’nin içerisine bile giremedi” şeklinde konuştu. Bayındır, kruvaziyer turizminde de azalışların göze çarptığını söyledi. Bayındır, 2016 yılında İstanbul ve Türk limanlarına toplamda 56 kruvaziyer gemisinin yanaştığını aktardı. Bayındır şöyle konuştu: “Kruvaziyer turizm de 2014-2015 dönemine kadar 800 kruvaziyer gemi İstanbul ve Türk limanlarına yanaştı. Bir anda Türkiye’yi çıkarmaya başladılar. 2015’de bu sayı 345’ye, 2016’da 56’ya düştü. Sadece 56 tane gemi geliyor. Gelen turist sayısı ise 640 bin kişiden 44 bine geriledi. Rakamların arasındaki farkla o kadar büyük ki nasıl bir denge kurulabilir pek bilemiyorum”.
“İstanbul’un acilen bir limana ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim” Kruvaziyer turizminin artması için İstanbul’a bir liman yapılması gerektiğinin altının çizen Bayındır, “Salı pazarı rıhtımı yıkıldı, yeni bir inşaat var. Dolayısıyla oraya yanaşması mümkün değil , Haydarpaşa’ya yanaştırmayı acenteler istemiyor. O zaman yeni bir liman gerekli, bu gün gibi aşikar. Salı pazar rıhtımı yıkılmadan yeni bir limanın yapılıp bir şekilde işletmeye açılması gerekirdi. İstanbul’un acilen bir limana ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu. “Personelimizde azaltmaya gittik” Bayındır turizm sektöründe personel eksikliğine de değindi. Personelde azaltmaya gidildiğini belirten Bayındır, “Personelimizde azaltmaya gittik yaşamımızı idame edebilmek için, yarın bir anda işler açılsa çok büyük bir personel sıkıntısı baş gösterecek. Çünkü yetişmiş elemanlarımızdan da işten çıkarttığımız oldu. Bunları geri kazanım çok çok zor. Bunlar hemen başka işlere girdiler. Personel meselesinin ülke ekonomisine hakikaten çok önemli bir sorun olarak önümüzde duruyor” dedi.
Kaynak; 1