İnsan eliyle doğa katliamının benzersiz bir örneği de Antalya Belek’te yaşandı.
Kumsaldaki yumurtalarından çıkan 60 kadar yavru deniz kaplumbağası bir otelin kumsala koyduğu ahşap yürüme bandının altında sıkışarak öldü.
Caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, dünyada en çok Akdeniz kıyılarında, Akdeniz’de ise Türkiye kıyılarında yuvalama yapıyor. Türkiye’de ise yıllık 2 bini aşkın yuvanın oluştuğu Antalya’daki Belek sahili olarak adlandırılan Kundu- Denizyaka arasındaki 30 kilometrelik sahil kesiminin önemli bir bölümünde ise oteller nedeniyle yoğun sahil faaliyeti bulunuyor.
Belek sahilinde incelemelerde bulunan Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) görevlileri dün sabah 5 yıldızlı bir otelin kaplumbağa yuvalama alanına ahşap yürüyüş bantları koyduğunu fark etti. Bandı kaldıran görevliler, yuvadan çıkan fakat yürüme bandı altında sıkışıp ölen yavru kaplumbağalarla karşılaştı.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelgesi”nde yer alan ‘Denizden itibaren ilk 65 metrenin yuvalama bölgesi olarak ayrılması ve bu alanlarda kumsal kullanımının yasaklanması’ maddesine uyulmadığı bildirildi.
EKAD tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle geç açılan turizm sezonunda, işletmelerin kumsal düzenleme, şemsiye ve şezlong yerleşimi gibi çalışmalarını yuvalama sezonu içerisinde yaptığı ve bu çalışmaların kaplumbağa yuvalarına zarar verdiği vurgulandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.