Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in EXPO 2020 adaylığına İtalya’nın desteğini aldı.
İtalya’nın İzmir Konsolosu İgor Di Bernardini, İzmir’in aday olması halinde memnuniyetle destekleyeceklerini, büyükelçiliğe de mektup yazacaklarını ifade etti.
EBSO Başkanı Yorgancılar ve Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Muhsin Dönmez ve Eyüp Sevimli, Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu ile birlikte Konsolos Bernardini’yi ziyaret etti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin arttırılmasının önemine vurgu yapılan ziyarette, gündemin ağırlığını İzmir’in EXPO 2020 adaylığı oluşturdu. EXPO 2015 yarışında ipi Milano’nun göğüslediğini hatırlatan Yorgancılar, “Milano’yu kutluyoruz ancak rekabet bitti, şimdi destek olma zamanı. İzmir, EXPO 2020 için aday. İtalya’nın desteği de bizim için önemli. İzmirliler olarak İtalya’nın EXPO 2020 yarışında diğer ülkelerin adaylarına karşı İzmir’i desteklemesini bekliyoruz.” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin iyi dost olduklarını da vurgulayan Ender Yorgancılar, “Ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkilerin yanısıra başbakanlarımız arasındaki dostluğun, İzmir’in EXPO 2020 için desteklenmesinde önemli ve etkili olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Konsolos Bernardini de İzmir’in EXPO 2020 adaylığında hükümetlerinin kararları çerçevesinde hareket edeceklerini bildirdi. Bernardini, “İzmir EXPO 2020 adaylığı kesinleşirse memnuniyetle destekleriz. Hattî destek için büyükelçiliğimize de yazı yazacağım.” dedi.
EBSO Başkanı Yorgancılar, İtalya Konsolosu Bernardini’yi ziyaretinde ayrıca Akdenizli iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere dikkat çekti. Türkiye’nin İtalya’dan büyük ölçüde makine aldığını, İzmir’den ro-ro taşımacılığı yapıldığını ve turizm konusunda işbirliği olduğunu söyleyen Ender Yorgancılar, “İtalya, İzmir’in en önemli dış ticaret partnerlerinden biri. İzmirli sanayiciler, iş ilişkileri ve fuarlara katılım için sık sık İtalya’ya gidiyor. İtalya, en fazla bir yıllık vize veriyor. İki yıllık veya daha uzun süreli, çok girişli vize verilmeli.” diye konuştu.
İzmir’de göreve başlayalı henüz birkaç ay olmasına rağmen konsolosluğun işbirliği içinde olduğu kurumlarla yöneticilerini tanımanın büyük faydasını gördüğünü belirten İgor Di Bernardini de iki ülke ilişkilerinin geniş bir yelpazede mükemmel olduğunu söyledi. Bernardini, kendisinden önce görev yapan konsolosların geliştirdiği ilişkileri daha üst noktalara çıkarmayı amaçladığını ifade ederek, “Özellikle konsolosluğumuzun verdiği vizelerde 2010’da, önceki yıla göre 18 bin artış oldu. Yüzde 40’lık artış, aynı oranda ticari vizelere de yansıdı. İzmir’den İtalya’ya ilgi artışının sonucu olan ziyaretler tek taraflı da değil, karşılıklı. Dış ticaret hacminin sürekli artış göstermesi de bizi memnun ediyor.” dedi.
TÜRKİYE VE İZMİR’İN RAKAMLARI
İtalyanlar, 2003 sonlarında AB’ye üyelik konusunda atılan adımları da gözönüne alarak Türkiye’yi, yatırım ve işbirliği açısından stratejik önemde ülke ilan etti. Buradaki 600 İtalyan şirketinin büyük bölümü Ege Bölgesi’nde bulunuyor. Türkiye’deki İtalyan yatırımları imalat sanayisinde taşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi maddeler, lastik, elektronik, hazır giyim, seramik ve demir çelik, hizmetler sektöründe ise ticaret ve sigortacılık alanlarında yoğunlaşıyor.
Türkiye’nin 2009 yılında İtalya’ya ihracatı 5 milyar 890,48 milyon dolar, ithalatı 7 milyar 673,37 milyon dolar olurken İzmir 999,3 milyon dolarlık ihracat, 840,2 milyon dolarlık ithalat yaptı. 2010 Ocak-Kasım döneminde ise Türkiye’nin ihracatı 5 milyar 865 milyon dolar ve ithalatı 9 milyar 74 milyon dolar, İzmir’inse ihracatı 786 milyon dolar, ithalatı 951 milyon dolar oldu.