Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ, hazırlanan imar planı ve peyzaj tasarım çalışması ile tepeden tırnağa yenilenecek.
Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Uludağ’la ilgili yetki tartışmaları sürdüğü bir dönemde kendi mücavir alanında kalan 106 hektar alanda koruma amaçlı imar planı ve peyzaj tasarım çalışmaları başlattı. Ankara ve Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında analiz çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken peyzaj tasarım aşamasına geçildi.
Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları da eş güdümlü olarak sürdürülüyor. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve bürokratlara sunum yapan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Çabuk ile Ankara Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Halim Perçin ve Şükran Şahin, Uludağ Milli Parkı’nda yapılan çalışmaları anlattı. Her iki çalışmada da gelinen aşamanın masaya yatırıldığı toplantıda, soruları da yanıtladı.
Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Çabuk, Sarıalan, Çobankaya, Karabelen, Kirazlıyayla, Yılanlıkaya mevkiinde 5 farklı alanda yürütülen çalışmalarda bölgenin yapısı ve mevcut kullanım durumunun da göz önünde bulundurulduğunu söyledi.
Prof. Dr. Çabuk, Türkiye’de ilk defa iki plan çalışmanın bir arada yürütüldüğünü ve bunun Türkiye’de örnek olacağını düşündüklerini kaydetti. Çalışmanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından onaylanan Uludağ Gelişim Planı çerçevesinde yürütüldüğünün de altını çizen Prof. Dr. Çabuk, yapılacak çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğinde bu planla ilgili revizyon talebinde bulunulacağını da vurguladı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar bilgilendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Uludağ’ın Türkiye ve Bursa için vazgeçilmez bir zenginlik olduğunu ifade etti.
Bursa’nın gözbebeği durumundaki Uludağ’ında adına yakışır bir hale getirmek için çaba harcadıklarını kaydetti. Uludağ’da yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin batı standartlarında göz alıcı bir merkeze dönüşeceğini vurguladı.