Şırnak’ın Cizre ilçesinde turizm ve otelcilik fakültesi açılması için çalışma başlatıldı. 4 yıllık eğitim verecek okul için Şırnak Üniversitesi Rektörü Ali Akmaz tarafından Cizre’de bir toplantı gerçekleştirildi.
Cizre Öğretmenevi’nde yapılan toplantıya Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Cizre Kaymakamı Mehmet Ali Sağlam, Şırnak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nebahat Sarı, Cizre Milli Eğitim Müdürü İhsan Gören, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi, Cizre Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hafzullah Memduhoğlu, işadamı Adnan Kadooğlu, işadamı Süleyman Çağlı ve diğer kurumların temsilcileri katıldı.
Yükseköğretim Kurulu(YÖK) tarafından onayı çıkan ve seneye öğrenci alınacak Cizre Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu binasının çalışmaları için bir araya gelen yetkililer, en kısa bir zamanda yüksekokul için bir yer tahsis edilmesi gerektiğini dile getirdi. Cizreli işadamlarından bu konuda destek isteyen Rektör Akmaz, Cizre’de 5 -6 bölümlük bir fakülte açmayı düşündüklerini söyledi. Cizre’de bir kampüs açmak istediklerini ifade eden Akmaz, böyle bir girişim için Cizreli işadamlarının kendilerine nasıl yardımcı olacağını, nasıl destek sağlayacaklarını bilmek için böyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
“TÜRKİYE 90’LI YILLARIN TÜRKİYE’Sİ DEĞİL”
Geçmişte çok olumsuz şeylerin olduğunu belirten Rektör Akmaz, ama artık öyle şeylerin kalmadığını söyledi. Akmaz, “Bu konuda devletimiz de kararlıdır. Türkiye 90’lı yılların Türkiye’si değil. Türkiye 2011’in Türkiye’sidir. Üniversitede ideolojik düşünmemek lazımdır. Kurumlarımızın ve insanlarımızın üniversiteye ideolojik yaklaşmamaları lazımdır. Bize ve eğitime bu noktadan yaklaşmasın. Eğitimin ideoloji ile ilgili olmaması gerekir. Üniversitemizin her bir bacağı bacasız bir fabrikadır. Esnaf bir katkı sağlıyorsa 3 katını alır. Belediyesiz üniversite olmaz. Çünkü şehirler belediyelere bağlıdır. Biz birlik kurmaya çalışıyoruz. Biz kurulacak üniversitemizin öğrencilerinin Hamidiye Kışlası’nda uygulamalı ders görmelerini istiyoruz. Cizre’de bir dernek kuralım. Üniversitenin çalışmalarının konuşulacağı bir dernek açalım. Biz Cizre’yi büyütmeye kararlıyız.” diye konuştu.
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR
Cizre Öğretmenevi’nde yapılan toplantıya katılan Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, Cizre’de kurulacak üniversite için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Kaymakam Sağlam, şöyle konuştu: “Çoğu yerde gördük. Yörenin işadamları bu işin bir tarafından tuttular. Çoğu yerde de kampüsün tamamını yaptılar. Açıkçası Cizre’nin de böyle bir potansiyeli var. Burada üniversitenin açılması için bize ciddi görevler düşüyor. Bununla ilgili Kaymakamlık olarak üzerimize düşen görevi her zaman yapmaya hazırız. Ama herkesin bu konuda bir seferberlik yapması lazımdır. Topyekun olmamız lazım. Eğer Cizre’nin de gelişmesini istiyorsak bizde elimizi taşın altına koymamız lazımdır. Bu bir başlangıç toplantısı olabilir.”
İŞADAMLARDAN KATKI SÖZÜ
Cizre’de kurulacak yeni yüksekokul için Cizreli işadamlarından katkı sözü verildi. Cizreli işadamı Adnan Kadooğlu, her zaman olduğu gibi bu tür hizmetlerde desteklerini esirgemeyeceğini söyledi.
İşadamı Süleyman Çağlı da Cizre’de üniversite kampüsü açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini vurgulayarak, üzerine düşen her katkıyı vermeye hazır olduğunu belirtti.
Cizre Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hafzullah Memduhoğlu, Cizre’de yeni üniversite kampüsü açılmasının sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Hafzullah Memduhoğlu, “Cizre’de yeni bir üniversite kampüsü açılması esnaflara da katkı sağlayacaktır. Temelinin her an atılmasını istiyoruz. Üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız.” açıklamasını yaptı.
Toplantıya katılan Cizreli Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın da Cizre’de açılacak yeni üniversitenin isminin İsmail Ebu-İz olmasını istedi.