Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Antalya bölgesinde bulunan antik şehirleri tanıtarak kültür turizmine kazandıracaklarını söyledi.
Antalya’nın değişik medeniyetlere ait zengin arkeolojik kültür mirası olduğunu belirten Arıcı, bölgede Unesco koruması altında olan tek antik şehrin Xanthos olduğunu kaydetti.
Avrupalı, İskandinav, Rus ve Uzak Doğulu kültür, tarih ve arkeoloji turizmi tutkunu turistlerin Antalya’nın kültür mirası zenginliğini yakından tanıması için furalarda Side, Termessos, Perge, Olimpos, Myra, Kekova, Xanthos, Letoon, Patara Meclisi, Likya Kaya mezarlarının tanıtımını yaptıklarını belirten Arıcı, Manavgat’ın Altınkaya(Zerk) köyü sınırları içerisinde kalan Pisidia Bölgesi’nde önemli bir kent olan Selge’ninde tanıtımlarına başladıklarını söyledi.
Selge’nin Toros dağlarının güney yamacında ve bin 250 metre yükseklikte kurulan ve Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndan sonra bulunduğunu belirten Arıcı, antik kentte ilk yerleşimin M.Ö. ikinci binin sonunda Dor göçleri sırasında Truva Savaşı’yla bağlantılı olarak meydana geldiğini kaydetti.
Selge Antik Tiyatro’nun halen orijinalliğini koruduğunu belirten Arıcı, bölgede ikinci önemli antik kentin ise Manavgat Bucakşıhlar köyü sınırları içinde bulunan Seleukeia olduğunu söyledi. Tarihçilerin Pisidya bölgesinde ilk paranın Selge’de basıldığını bildirdiğini belirten Arıcı, antik kenttin kuruluşu ile ilgili M.Ö. 5’nci yüzyıla sikkenin olduğunu, sikkelerin ön yüzlerinde güreşen iki figürün, arka yüzünde ise çift süren çiftçi resminin bulunduğunu kaydetti. Arıcı, “Antalya’nın kültürel zenginlikleri tanıtmaya kararlıyız. Antalya, dünyada hiç bir şehre nasip olmayan adete açık hava müzesi konumunda. Gazipaşa ile Kaş arasında çok sayıda antik kent var. Bu bizim için çok büyük şans. Bunlardan biri de Manavgat’ta bulunan Selge ve Seleukeia antik kentleri. Bölgede kültür turizminin yaygınlaşması ve kültürel mirasının tanınması için Selge ve Seleukeia’nın tanıtımını yapmaya başladık. Antalya’yı kültür turizminde dünyada cazibe merkezi yapmak istiyoruz.” dedi.