Antalya bölgesinde deniz,kum, güneş, tarih, kültür ve arkeoloji turizminden sonra eko ve botanik turizmi de yaygınlaşıyor.
Eko ve botanik turizmi tutkunu Avrupalı ve İskandinav ülke turistleri, Toroslarda yetişen endemik bitki türlerini yerinde görmek ve bilgi sahibi olmak için Gündoğmuş, Akseki, İbradı, İbradı Ormana beldesi ve İbradı Altınbeşik Mağarası Milli Park Alanı’nı tercih ediyor. Eko ve botanik turlara Almanya, Avusturya, Lüksemburg, Fransa, İngiltere, Belçika, Finlandiya, Hollanda, Norveç, İsviçre ve İsveç üniversitesinde ekoloji, biyoloji, iklim bilimi ve çevre mühendisleri ilgi gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 3 ilçede eko ve botanik turizmi yaygınlaştırılarak, göçün önüne geçmeyi hedefliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, uygulamaya koydukları Torosların Doğal Güzelliklerini Yerinde Görelim Projesi kapsamında Antalya’ya gelen Avrupalı ve İskandinav ülke turistlerini İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerine çekmek istediklerini söyledi. Eko ve botanik turizminin 3 ilçede canlandırarak bölgede göçün önüne geçmek istediklerini belirten Arıcı, Akseki Kaymakamlığı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA)’ Antalya’ya gelen turistlerin Torosları görmesi için hazırladığı ‘Akseki ve Yöresi Botanik Bahçesi Projesi’nin bölgede botanik turizmini yaygınlaştıracağını kaydetti.
Arıcı, “Hazırladığımız projelerle Avrupa’dan gelen entelektüel, akademisyen ve doğa sever turistlerin Torosları görmesini istiyoruz. Doğal hayatla iç içe olmalarını aruz ediyoruz. Bu aynı zamanda bölgede yılın dört mevsiminde botanik turizmi yanı sıra doğal fotoğraf çekim turlarını da yaygınlaştıracaktır. Tıpkı ornito(kuş bilimi turizmi) kuş turizminde olduğu gibi Almanya, İsveç, İsviçre, Kanada ve Belçika’dan bir kuş türünü çekmeyen gelenler olduğu gibi bitki görünü görmek için gelenlerin sayısını çoğaltacaktır. Akseki’deki botanik bahçesi çok önemli. 2013’de 3 ilçede eko ve botanik turizmi canlı olacak. ” diye konuştu.
“BU SENE BÖLGEYE 15 BİN DOĞA SEVERİ TOROSLARA ÇIKARACAĞIZ”
Alman eko ve botanik turizmi uzmanı ve Monari Turizm Seyahat Acentesi sahibi Monika Monari, geçen yıl İbradı ve Gündoğmuş’a eko turizmi kapsamında 6 bin turisti gezdirdiklerini söyledi. Tur kapsamında çıkan turistlerin çoğunluğunu Avrupalı akademisyenlerin oluşturduğunu belirten Monari, bu sene tur kapsamında Akseki’de dahil ederek 15 bine çıkaracaklarını kaydetti. Gündoğmuş ve İbradı’nın bütün köy ve yaylalarının eko turizmine elverişli olduğunu belirten Monari, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu senede Gündoğmuş Belediyesi ile başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde tanımları birlikte yapacaklarını söyledi. Monari, “Eko ve botanik turizmi rezervasyonları çok iyi durumda. Bu sene 15 bin doğa severi Toroslara çıkaracağız. Bölge için tek sıkıntımız konaklama tesisinin çok az olması.” diye konuştu.
Turizmci Mustafa Kaya, Akseki’de eko ve botanik turizmin yaygınlaşması için 4 yıl önce 4 milyon lira harcayarak Emiraşık köyüne butik otel yaptığını söyledi. Otelin 2013 rezervasyonlarının eko turizmi tutkunları tarafından rezerve edildiğini belirten Kaya, turist yoğunluğunun yüzde 70’ni Alman ve İskandinav ülke turistlerinin olduğunu kaydetti.