VTV Kanalında yayınlanan “VTV Yollarda” isimli program bu haftaki çekimlerini Kemer de yaptı. Programda yıllardır gün yüzüne çıkmaya ve turizme kazandırılmayı bekleyen Selçuklu Av Köşkünü konu alındı.
Program sorumlusu Polat Yılmaz, Kemerli yerel tarihçi-araştırmacı Ramazan Kar, Turizmci İş Adamı Özgür Kurga ve turizm yazarı-gazeteci Halil Öncü ile birlikte Selçuklu Av Köşkünde çekimler ve röportajlar yaptı.
“Yetkililerden ilgi bekliyoruz”
Kemerli yerel tarihçi-araştırmacı Ramazan Kar, burada yaptığı açıklamada,esern gün yüzüne çıkması için çok çaba sarf ettiğini, sık sık bu eseri gezmeye geldiğini belirterek, her geldiğinde eserin içinde kazıları yapıldığını gördüğünü belirterek içinin sızladığını söyledi. Ata yadigârı olarak günümüze kadar gelen bu esere sahip çıkılması için yıllardır çaba sarf ettiğini de belirten Kar, “ Ne yazık ki bu eser gerçek kimliğinden uzak bir şekilde gün yüzüne çıkmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor. Buraya geldiğim her zaman, eserin içinde bazı kazıların yapıldığını üzülerek görüyorum. Definecilerin burada bu tarihi ne hale getirdiği ortada. Bu konuda mutlaka bir önlem alınmalı. Bu arada yetkili birimlerin otaklaşa çalışmaları ile burasını temizlettik, otlardan, çalılardan, ve esere zarar verecek ağaçlardan burasını korumaya çalıştık. Tabelasını da astık ama bu eser gerçek kimliğinden çok uzak. Mutlaka ilgililerin bu konuya önem vermesini ve bu eserin turizme kazandırılmasını bekliyoruz” dedi.
Altıgen yıldız kabartmalı taş merdiven, Selçuklu döneminden kalan en güzel örnek!
Antalya- Kumluca karayolunun Kemer girişindeki anayola 5. K. Mesafede orman içinde bulunan Selçuklu Av Köşkü, 1230-1248 arası döneme tarihlendiği biliniyor. Bölgenin de tek Selçuklu yapısı ve Türk-İslam sanat geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşıyor. Eserin bulunduğu alan yolun olmaması dikkatlerden kaçmazken, köşkün çatısı ile Hz. Süleyman’ın mührü ve aynı zamanda Tekelioğlu Beyliği’nin (1400) bayrağında bulunan altıgen yıldız kabartmalı taş merdiven Selçuklu döneminden kalan en güzel örnek olarak görülüyor. Köşkün giriş kapısı ve ona yakın bulunan duvar yıkılmış olmakla birlikte, çatı ve duvarların büyük bölümü iyi durumda ancak eserin güvenliğinin olmaması nedeniyle, define avcılarının eserin içinde çok sayıda kazı yaptıkları da görülüyor ve buna bir önlem alınması isteniyor.
“Tarihi yerler turizm adına ciddi bir protansiyel”
Kemerli turizmci İş Adamı Özgür Kurga burada yaptığı açıklamasında, “ Bir dönem daha önceki Valimize konu hakkında burası ile ilgili bilgiler verilmişti. Bu arada o dönemde Antalya bölgesinde yer alan Selçuklu eserlerinin restorasyon edildiğini öğrenmiştik ancak Kemer’deki Selçuklu Av Köşkünde bir değişiklilik olmamıştı. Kaymakam bey konu ile ilgilenmişti, yerel araştırmacımız Ramazan Kar ağabeyimizin de büyük gayretleri olmuştu. Ancak devamını resmi kurumlarımızdan maalesef göremedik. Şu anda burada acil bir çalışma yapılması gerekiyor. Maalesef şu anda bir çalışma olmadığı için Selçuklu Av Köşkü bizlerden adeta gizleniyor. Tarihi yerler turizm adına ciddi bir potansiyel. Bu potansiyeli değerlendirmek gerekiyor. Kemer’e gelen 4 milyonu aşkın turistin belli bir kısmı buraya gelip ziyaret edebilir. Burasının acilen ışıklandırılması gerekiyor, güvenliğinin alınması gerekiyor. Çevresinin temizlenmesi gerekiyor. Maalesef şu anda birçok hazırlanmış haritanın üzerinde bile Selçuklu Av Köşkü’nün adı bile geçmiyor. Biz zaman zaman bunu Kemerliler olarak dile getiriyoruz. Yetkilerimizin bu değere sahip çıkmalarını bekliyoruz. Daha önce atılmış bir takım adımlar var ama bunları yetersiz görüyoruz” diye konuştu.
“ Mutlaka Kemer ve Antalya turizmine kazandırılmalı”
Antalya Bölgesinde ve Kemer’de gazetecilik yapan Turizm Yazarı Halil Öncü de konuya önem verilmesini ve Selçuklu Av Köşkü’nün mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Av Köşkü önünde VTV’ye açıklamalarda bulunan Halil Öncü, “ Yıllardır Kemer’de gazetecilik yapıyorum. 2005 yılında Ramazan Kar ağabeyimizle birlikte buraya ulaşabilmek için bir saatimizi vermiş ve çalılıktan, ormanlık alandan bu esere zor ulaşmıştık. Şu anda kolay ulaşılıyor ama resmi bir yolu yok. Eserin güvenliği yok. Av Köşkünün içi kimler olduğu bilinmeyen kişilerce kazılmış ve öylece bırakılmış. Burası mutlaka Kemer ve Antalya turizmine kazandırılmalı. Acil burası ile ilgili çalışmalar yapılmalı.10 yıldır yazıyoruz ama değişen bir şey yok. Umarım bu anlattıklarımız son olurda yetkililerimiz gerekeni hemen yaparlar. Turizme kazandırılacak bir Selçuklu Av Köşkü’nün Kemer’e büyük bir değer katacağı ortadır. Bu eserin turizme kazandırılması adına elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Halil ÖNCÜ-Kemer