Hindistan’ın Karnataka eyaletinde bulunan bir dünya mirası Hampi Köyü, her seyahatseverin mutlaka görmesi gereken yerlerden…
Hindistan’ın güney batısındaki Karnataka, Vijayanagara İmparatorluğu’nun ruhunu temsil ediyor. Hampi adıyla anılan imparatorluk birçok Hint tapınağını da bünyesinde bulunduruyor. Hampi en parlak dönemini 14 ile 16. yüzyıl arasında yaşadı. 1986’daysa UNESCO Dünya mirası listesine girdi. Hala ibadete açık bölgeyi her yıl yarım milyondan fazla kişi ziyaret ediyor.
Bu tapınak sadece Hindu hacıları değil yabancı turistleri de bölgeye çekiyor. Hampi, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı. Ama bazılarına göre burası apayrı bir anlama sahip. Rehberlik yapan Manjunat burada doğmuş. Harabeler arasında büyümüş ve ailesi üç nesildir bu topraklarda yaşıyor. Tapınak onun oyun alanıymış. Ailesindeki birçok kişi ilk anılarını burada yaşamış.
15 yıldır tur rehberliği yapan Manjunat, “Burada yüzden fazla tapınak var. Hepsi de birbirinden farklı. Çünkü üç değişik mimari stilden esinleniyorlar. İlki genel mimari. İkincisi Hint-İslam mimarisi, üçüncüsü ise gözlem kulelerinde kullanılan askeri mimari. Bu, Hampi’de bulunan çok güzel ve muhteşem bir bölge” diyor.
Şu anda bölgedeki temel sorun çöpler. Bölge halkı bu soruna karşı organize oldu ve çalışmalara başladı. Virupaksha tapınağı yakınında bir pansiyon işleten Kiran ve onun arkadaşları bölgenin temiz tutulması için yapılan çalışmalara katılıyor.
Kiran çalışmaları hakkında şöyle diyor: “Hampi’yi temiz tutmak gibi bir sorumluluğumuz var. O yüzden arkadaşlarımla beraber çalıştık. Bunu yıllar boyunca yaptık. 2003’te başlattığımız ve adı Vatandaş Haklarını Koruma Forumu olan bir örgütümüz var. Hep beraber diğer birkaç anıtla birlikte nehir kenarlarını temizliyoruz.”
Bu anıtlara bakıldığında Hampi’nin parlak günlerini hayal etmek hiç de zor değil. O, insanın bir dünya harikası yaratmaktaki kapasitesinin bir göstergesi. Ama bu tarihi site yetkililerin ve bölge halkının birlikte çalışmasını gerekli kılıyor. Zira sadece bu şekilde bölgenin gelecek nesillere aktarılması mümkün (Yalçın Ademoğlu /Euronews).