Antalya’nın Kemer İlçesi’nde 40 kilometrelik kıyı şeridinde yapılan su altı taramaları sonucunda Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar ile Bronz çağından taş malzemeler bulundu.
Kemer’de, bugüne kadar bölgede yaşamış tüm uygarlıklara ait önemli verileri gün ışığına çıkaracak, turizm sektörü açısından da önemli bir yol haritası olabilecek kıyı şeridinde yapılan su altı taramalarının ilk etabı tamamlandı. Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü’nün desteğiyle yürütülen çalışmanın koordinasyonunu Akdeniz Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Derneği Başkanı Hakan Öniz sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Antalya Müze Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir arkeolog da çalışmalara eşlik ediyor.
Güney Antalya Turizm Altyapı Geliştirme Birliği (GATAB), Türkiz Otel ve Kemer Marina İşletme Müdürlüğü’nün de desteklediği taramalar sonucunda, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar ile Bronz çağından taş malzemeler bulundu. Bu buluntuların turizm sektörü açısından da önemli bir yol haritası olabileceğini belirten sualtı arkeoloğu Hakan Öniz, bu yılki çalışmalarda ‘Side Scan Sonar’ (Yan Taramalı Sonar) adlı cihazın kullanıldığını söyledi. Bu cihazla araştırma sahası içinde yer alan burun ve adaların etrafında dip taraması yapıldığını kaydeden Öniz, “Tarama çalışmalarında bu cihaz vasıtasıyla bazı arkeolojik kalıntıların yanı sıra otellerden uçmuş gölgelikler ve teknelerden düşmüş merdivenler bile bulundu” dedi.
Teknelerin batma olasılığı olan sığlıklara, burunlara ve doğal limanlara da maske- palet ve şnorkel kullanarak dalış yapıldığını belirten Hakan Öniz, sualtında bulunan bütün eserlerin koordinatlarının alındığını, yerlerinin plan ve uydu fotoğraflarına işlendiğini, bulunan eserlerin kodlandığını, fotoğraflandığını ve bir bölümünün ise su altında resimlerinin çizildiğini söyledi.
Aynı alandaki çalışmaların 5 yıl daha devam edeceğini belirten Hakan Öniz, çalışmalarda gelecek yıldan itibaren, denizin zemininin altındaki mimari kalıntıların tespitini yapan ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde bulunan ‘Sub-Bottom Profiler’ tarama cihazının da kullanılacağını kaydetti. (Milliyet)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 10)