Alman Liderlerden Türkiye İçin Boykot; Türkiye’ye Turist Göndermeyelim
Almanya, Türkiye’nin turizm ana pazarı ve en büyük kaynak pazarı olması ve 2017 turizm sezonunda ise bir çok umudun Almanya pazarına bağlanması ve Bu hafta başlayacak ITB Berlin Turizm Fuarı öncesi, iki ülke arasında yaşanan gerginlikler sonucunda Almanya’da Sol Parti Lideri Katja Kipping ‘in Türkiye’ye turist göndermeyelim çağrısı ile gerilim bir üst seviyeye taşındı.
Almanya ve Türkiye Arasında Niye İpler Gerildi?
İlk olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya’da planladıkları referandum mitinglerine izin çıkmaması Türkiye’deki hükümetin sert eleştiriler geldi. AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş mitinglere izin verilmemesini eleştiren açıklamalarda bulundu. Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann cuma akşamı Dış işlerine çağrılırken, bakanlıkta Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay tarafından kabul edilen Erdmann’a hem sözlü hem de yazılı nota verildi. Bu durumun özgürlüklere aykırı olduğunu dile getirdiler.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından; ” Adalet Bakanı Bozdağ’ın, Almanya da katılması planlanan etkinliğin sudan sebeplerle yasaklanmasını kınıyoruz. Bu skandal PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerine kucak açan bir ülkede alınması Avrupa’nın geleceği açısından endişe vericidir” dedi.
Konu Alman Gazetelerinde Gündem Oldu
Alman gazetesi Die Welt’in Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması ve iki bakanın mitinglerine izin verilmemesi sonrasında yaşanan gerilim Alman basınının önde gelen gazetelerine de yansıdı. DW Türkçe’de yer alan habere göre Tagesspiegel Gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Almanya vizesi verilmemesi ve Almanya’nın tavrını sertleştirmesi gerektiğini yazarken. Passauer Neue Presse gazetesi ise mitinglerin iptal edilmesinin doğru olduğunu ifade etti. Zeitung Gazetesi ise, ” Türk yargısı son derece kuşku uyandıran suçlamalarla, Deniz Yücel gibi kendi ayağıyla ifade vermeye giden bir gazeteciyi bile belli belirsiz suçlamalar ile cezaevine gönderirken, Türkiye Adalet Bakanı Almanya’da konuşma yapması fikri kabul edilemez”ifadeleri kullanıldı.
Çavuşoğlun’dan Sert Açıklamalar Geldi
Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; ” Bizi eşit bir ortak gibi görmek zorundasınız. Türkiye sizin emrinizde bir ülke değildir. Siz Türkiye’nin patronu değilsiniz. Siz birinci sınıf, Türkiye ikinci sınıf değil. Biz size böyle davranmıyoruz. Siz de Türkiye’ye eşit bir ortak gibi davranmak zorundasınız. Bizimle çalışmak istiyorsanız, bize nasıl davranacağınızı öğrenmek zorundasınız. Bu işler böyle olmaz ve yürümez. Biz de karşılığını veririz. Hiç çekinmeden her türlü karşılığını veririz. O zaman gerisini siz düşünün” dedi.
Alman Sol Parti Lideri Kipping; “Türkiye’ye Turist Göndermeyelim”
Alman Sol Parti Lideri Katja Kipping ise yaptığı açıklamada; ” Türkiye’ye turist olarak gidilmemeli. Eğer Alman hükümeti bir diktatörlük ile kucaklaşıyorsa, biz de turist gönderme konusunda boykot hakkımızı kullanalım. Türkiye’de insan haklarına zarar verenleri, turizmle ödüllendirmeyelim. Olağanüstü halin olduğu bir ülkenin sahillerinde kim rahat edebilir ki? Turist göndermeyerek, Erdoğan’a demokrasi ve insan hakları konusunda bir ders verelim” dedi.
Geçen sene 6 milyon’dan fazla ziyaretçi sayısı ile Alman turistler, Türkiye’yi en çok ziyaret eden ülkeydi. Türkiye’nin ana pazarı olan Almanya’nın turizmde böyle bir strateji uygulama ihtimali endişe verici.