Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde balayını geçiren İngiliz 32 yaşındaki Bujar İsmailti ve 27 yaşındaki Earta Sejdiv İsmailti çiftinin ayaklarına batan deniz kestanesi, pahalıya mal oldu.
Özel bir klinikte kestanenin dikenlerini çıkarttıran çift, karşılığı 2138 lira olarak belirtilen 890 poundluk faturayı görünce şaşkına döndü. Muğla ve Bodrum sağlık grup başkanlıklarınca olayla ilgili soruşturma başlatılırken, klinik yetkilileri talep ettikleri tutarın Türk Tabibler Birliği tarafından belirlenen tarifeye uygun olduğunu savundu.
Londra’da yaşayan Kosova asıllı İngiliz turistler aşçıbaşı Bujar İsmailiti ve hemşire Earta Sejdiv İsmailti, balayını geçirmek üzere 28 Ağustos’ta Bodrum’a gelip Gümbet semtindeki bir otele yerleşti. Geçen çarşamba günübirlik tekneyle mavi tura çıkan çift Kara Ada’da denize girdi. Burada deniz kestanesinin üzerine basan İngiliz çift, ambulansla Özel Unimed Kliniği’ne kaldırılıp tedaviye alındı, ayaklarındaki dikenler operasyonla çıkarıldı. Pansuman yapılarak otellerine gönderilen turistler bir gün sonra kendilerine çıkarılan 890 poundluk faturayla şaşkına döndü. Faturaya itiraz eden İsmailti çiftinin üzerinde para bulunmaması üzerine klinik görevlilerince pasaportlarına el konulduğu iddia edildi. Kendilerine 890 poundluk senet ve belge imzalatıldığını savunan Bujar İsmailti, gözyaşları içerisinde yaşananları DHA muhabirine anlattı.
İngiltere’nin İzmir konsolosluğuna şikayetçi olduklarını ve pasaportlarını kurtardıklarını söyleyen İsmailti, “İlk kez geldiğimiz Türkiye’de büyük bir sağlık rezaleti ile karşılaştık. Benim ayağıma 27, eşimin ayağına 3 diken battı. Eşim için 326 pound, benim için 564 pound hesap çıkardılar. Bu hesabın doğru olmadığını ve yapılan işlemlerin dökümünü istediğimde ise ‘önce parayı öde ardından dökümü veririz’ dediler. Konuyu İngiliz konsolosluğuna ilettik ve parayı ödemeyi reddettik. Üç gündür otelimize gelip tehdit ederek parayı almaya çalışıyorlar. Bodrum’da birkaç doktora durumu sordurduk. ‘Bu kadar para istenmez, bu işte bir yanlışlık var’ denilince yasal yollara başvurduk. Konsolosluk, kaymakamlık ve sağlık grup başkanlıklarına dilekçe göndererek şikayetimizi ilettik” dedi.
“BALAYIM AĞLAMAKLA GEÇTİ”
İsmailti, üç yıl önce annesinin İstanbul’da iki gözünden ameliyat olduğunu, bir hafta hastanede yatmasına rağmen sadece 3500 TL ödediklerini anlatırken, “Bodrum’da bu bize bu yapılanlar doğru değil. Geldiğimiz seyahat acentesi aracılığı ile İngiltere’ye döndüğümde maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Çünkü pasaportumu üç gün vermediler. (Pasaportumu verin. İngiltere’ye dönmek zorundayım. Aksi takdirde beni işten atarlar) diye üç gün onlara ağladım. Bir haftalık balayı tatilimizin üç günü ağlamakla geçti. Balayımızı kabusa çeviren klinik hakkında en ağır cezanın verilmesi için ne gerekiyorsa yapacağım” diye konuştu.
‘İNGİLTERE’DE OLSA 40 POUND’U AŞMAZDI’
Earta Sejdiv İsmailti ise, “Bu tür bir sağlık müdahalesini İngiltere’de yapsalardı 30- 40 poundan yukarı olmazdı. Rakamı duyduğumda inanamadım. Bu ancak bir cerrahi müdahale veya ameliyatın faturası olabilir” dedi.
Bu arada, olayın duyulmasının ardından Maggie adlı İngiliz klinik yetkilisi, çiftle kaldıkları otelde özel bir görüşme yaptı. 890 poundluk faturaya yüzde 60 oranında indirim yapma teklifini ileten yetkili, kendisini görüntüleyen gazetecilere de tepki gösterdi. Çift açılan soruşturmanın sürdüğünü hatırlatıp teklifi kabul etmeyince klinik yetkilisi oteli terk etti.
“ÜZERİNE BİR BARDAK SOĞUK SU İÇERİZ”
Özel Unimed Kliniği yetkilisi Dr. Yasmin Wessels Çiftçi ise İngiliz çiftten talep ettikleri tutarın Türk Tabibler Birliği’nce 2008 Mayıs ayında belirlenen tarifeye uygun olduğunu savundu, “Çiftin ayaklarında 100’e yakın deniz kestanesi dikeni vardı. Derin ve kirli yaralar olduğu için antibiyotik tedavisi yaptık, lokal anestezi uyguladık, dikenleri çıkardık. Türk Tabibler Birliği’nin kitapçığına göre, yumuşak dokudan yabancı cisim çıkarmanın bedeli muayene ve ilaç dahil 300 TL, artı KDV’dir. Doktor ve iki sağlık memuru 3.5 saat tedavi için çalıştı. Bu rakamı biz diken sayısına çarpmayıp fiyatı düşürüp onlara iyilik yapmak istedik. İtiraz tabi ki yapılabilir. Bu İngiltere’de yaşayan bir kişi için büyük para olabilir. İstedikleri yere şikayetlerini yapabilirler. Ücretini vermeyeceklerse vermeyebilirler. Üzerine bir bardak soğuk su içeriz” dedi.
Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Oğuz Şahin ve Muğla Sağlık Gurup Başkanı İskender Sencer, şikayet üzerine olayla ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi. İngiliz çift ise kliniğe Londra’daki adreslerini bırakıp tatillerini tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 45)