Yaz mevsiminin gelmesiyle dolup taşan Yunan Adaları’nın Türkiye’ye en yakını olan Kos veya diğer adıyla İstanköy Adası, turkuaz suları, bitki örtüsü, antik ve ortaçağ kalıntıları ile yine Türk turistlerin vazgeçemedikleri yerlerin başında gelmekte.
Oldukça uzun sahillerindeki plajların, etkileyici İtalyan tarzı yapıların bulunduğu Kos Adası, bu sene de Türk turistlerin akınına uğruyor.
Güneşin, denizin, doğallığın yanı sıra eğlenmeyi sevenler için de bulunmaz bir tatil cenneti Kos Adası, yöresel lezzetleri, taze deniz ürünleri ile birlikte sakız, domates ve badem şekeri reçelleri de oldukça ünlü.
Kos Adası’na nasıl gidiliyor?
Türkiye’ye sadece 7 km uzaklıkta bulunan, Yunanistan’ın 12 Adaları’nın 3. büyüğü olan Kos Adası’na ulaşımın en basit yolu, Datça, Bodrum ve Turgutreis’ten kalkan ferbotları olmaktadır.
Kos Adası, Bodrum’dan yaklaşık 45, Turgutreis’ten ise 20 dakikalık mesafededir.
Kos’a vize gerekli mi?
Kos Adası’na uçakla ulaşım olsa da Türkiye’den bu adadaki havalimanına şu an için doğrudan bir sefer bulunmamakta.
Kos Adası’na tatile giderken diğer Yunan Adaları’nda olduğu gibi kapıda vize uygulaması ile 15 günlük iki girişli vize almanız mümkün.
Kos Adası’nda nerede denize girilir?
Türk turistlerin vazgeçemediği bu güzel Yunan Adası’nın kuzey tarafındaki plajlarda rüzgarlar biraz sert esmekte.
Kos Adası’nın en çok tercih edilen plajlardan bazıları şöyle:
Nomkou – Barbagann kumsalı: Tertemiz denizinde su sporlarının yapıldığı ordukça revaçta olan bir plajdır. Burada bulunan restoranlar, barlar ile şemsiyeli şezlonglarıyla plaj çok renkli bir hale bürünmüştür.
Denizcilik Kulübü plajı: Avrupa Birliği mavi bayrağı ile ödüllendirilen ince kumlu çok güzel bir plajdır.
Milos kumsalı: Bu kumsal da Denizcilik Kulübü’nün gibi oldukça ince kumlu bir plaja olmakla birlikte o da Avrupa Birliği Mavi bayrağıyla ödüllendirilmiş.
Sık sık konserlere ev sahipliği yapan Milos kumsalında bulunan barda gençler müzikle her daim coşarlar.
Zouroun kumsalı: Bu kumsalda bulunan barlar ve yüksek sesli çalınan müziklerle plaj keyifli bir ortama bürünür.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Kos Adası Turları sizi bekliyor.
Lambi kumsalı: Bu plajın özelliği kum yerine küçük taş parçalarının çokca bulunduğu, dalgalı bir kumsala sahip olmasıdır.
Karnago plajı: Burası da Kos’daki diğer plajlar gibi ince kumlu olup, sığ bir denize sahiptir. Karnago, adanın sakin plajlarından biridir.
Aghios Fokas plajı: Siyah kumlara sahip olan plaj dik derinliğe sahiptir. Aghios Fokas Plajı sakin bir bölgede yer almaktadır.
Thermes plajı: Dik kayalarla çevrili ani derinliğe sahip olan plajda sıcak termal kaplıcaları da bulunmaktadır.
Psalidi plajı: Kayalık bir kumsala sahip olan Psalidi plajında bulunan restoranlar ve tavernalar turistler tarafından tercih edilmektedir. Ada halkı buraya balık tutmak için gelmektedir.
Tigkaki plajı: Kos Adası’nın kuzey tarafında bulunan ve AB tarafından mavi bayrakla ödüllendirilen bembeyaz bir kumsala ve sığ sulara sahip Tigkaki plajı ise rüzgar sörfü tutkunları için biçilmiş kaftandır.
Kos Adası’nda gezilecek yerler
Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın doğduğu yer olan Kos’un merkezindeki ünlü Hipokrat Ağacı, adanın en önemli simgelerinden birisi.
Asklepion, Hipokrat’ın ölümü sonrası sağlık tanrısı Asklepios’a adanarak kurulmuş bir ören yeri. Burada tarihi bir tapınakla beraber, tıp okulu, Roma Hamamı ve Apollon Sunağı’nın kalıntıları bulunmakta.
MÖ 357 yılında inşa edilen ve 1902 yılında Alman arkeolog Herzog tarafından keşfedilen Asklepion, Kos Adası’nın en güzel tarih mekanıdır.
Kos ya da Nerantzia Kalesi
Adanın liman girişinde, Bizans döneminde Nerantzia Kalesi (ekşi portakal ağacının kalesi) olarak bilinen Kos Kalesi, 14. yüzyılın sonlarında tapınak, Şövalyeler tarafından inşa edilen surların en önemli kısmını oluşturmaktadır.
Kentin merkezi sayılan Eleftheria Meydanı, İtalyan işgalinden kalma üç büyük bina ile çevrilidir.
MÖ. 336’dan bu yana Kos Adası’nın başkenti olarak bilinen Antik Kent’te bulunan Helenstk Dorik Tapınağı, Dionysus Altarı, liman kutsal alanı ve Stoa ile Yunan mitolojisindeki Zeus’un oğlu Hercules’in kutsal sığınağını, duvarın kuzey kısmının kalıntıları, Roma hamamları, mozaik zemine sahip lüks Roma konakları, 750 koltuk kapasiteli Roma konservatuarını gezebilirsiniz.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Yunan Adaları Turları sizi bekliyor.
Yunanistan’ın bu meşhur adasında ayrıca Arkeoloji Müzesi, Eski Agora, Nafklirou, barlar sokağı, Şövalyeler kalesi, Romen Kalıntıları, Asklepion, Kamari, Alikes Tuzlası, Tiggaki, Palaio Pyli, Kardamaina köyü, Astipalaia Kalıntıları ve Antimakheia Yel Değirmenleri de görülmesi gereken yerlerin başında gelmekte.
Kos’ta Yunan mezelerini tadın, sirtaki yapın
Tatil yaparken eğlenmeyi de isterseniz, gece veya gündüz Kardemena’ya mutlaka uğramanız gerekir.
Türk turistlerin vazgeçemediği Kos Adası’nda Yunan lezzetlerini Türk usulü harmanlayan ‘Restaurant Ali’ de sadece Türkler değil, Yunanlar arasında da oldukça popülerdir.
Eşsiz güzellikteki otlarla yapılmış Yunan mezelerini yerken, sirtaki de yapmak isterseniz, komşunun en güzel adası İstanköy bunun için bulunmaz bir cennet.