TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın 2019 bütçesi ile ilgili sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turizm kolejleri açılacağı, acentelere 943 milyon lira destek sağlanacağı, yatırımlarda turizmi 12 aya yayacak segmente öncelik verileceği, ‘Turkey Home’ kampanyasının bir süre daha devam edileceği gibi konuları madde madde sıraladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlık ve ilgili kurumların bütçe sunumunu gerçekleştirdi.
Turizm Bakanı Ersoy, TBMM’de bütçe sunumunu yaptı
Bakan Ersoy’un yaptığı sunumunda, üst gelir mensup turistlerin ülkeye çekilmesinden turizm eğitimine, acenteler verilen desteklerden pazar çeşitlendirmesine ve yatırım planlamalarına kadar çok sayıda konu bulunmakta.
İşte Bakan Ersoy’un TBMM’deki bütçe konuşmasında sıraladığı maddeler:
1. ‘Turkey Home’ sloganıyla küresel düzeyde başlatılan kampanya bu yıl da çeşitlendirilecek devam edecek. Yeni tanıtım stratejisi 2019’da yapacağımız çalışmalarla yıl sonuna kadar hazır hale gelecek. Bu stratejiye birkaç yıl daha devam edeceğiz.
2. 2019 tanıtım faaliyetlerinin odak noktası, turizmde Türkiye markasının yeniden yapılandırılması olacak. Türkiye’nin pazar payımızı arttırmak için teknoloji ve yeni iletişim araçlarıdaha etkin kullanılacak.
3. THY ile imzalanan protokol ile başlatılan “Direkt Turizm Hamlesi” ile, 2019’un nisan ayından itibaren Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir’e 13 hatta 67 frekans uçuş başlatılacak. THY’nin bu uçuşları, bakanlığın tanıtımlarıyla desteklenecek.
4. Türkiye’yi dünya turizminin merkezi haline getirmek ve Türkiye’ye gelen her turisti gönüllü turizm elçisi olarak ağırlamak hedefleniyor. Bu konuda kamu, özel sektör ve yurttaş birlikteliği ile turizmde yepyeni bir Türkiye öyküsü yazılması planlanıyor.
5. Gelecek yıl, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan dünyaca tanınmış kişilerle iş birliği yaparak tüm sosyal ve dijital mecralarda algı yönetimi mekanizmaları aktif bir şekilde kullanılacak.
6. Sosyal ve dijital medyada hedef pazarlardaki hedef gruplara yönelik , farklı dillerde hizmet verecek alt tanıtım kampanyaları da oluşturulacak. Bu şekilde hem pazar çeşitliliği hem de turizm geliri arttırılacak.
7. Türkiye’nin marka değerini güçlendirmek ve pazar payını artırmak için üst gelir grubuna yönelik tanıtım stratejileri oluşturulması hedefleniyor. Gastronomi turizmi için de ayrı bir tanıtım planı oluşturulması hedefleniyor.
8. Başta tesis yönetmelikleri olmak üzere, tüm yönetmeliklerde, ekolojik turizme dönük düzenlemeler yapılacak, olmazsa olmaz kriterler belirlenecek.
9. 2019’dan itibaren, turizm alanı olarak tahsise çıkılacak yerlerde golf sahaları, spor alanları, kongre, termal gibi özellikleri olan 12 ay boyunca turizm yapılmasını sağlayacak alanlara öncelik verecek.
10. İnanç, sağlık, gastronomi, kongre, kış, golf, spor ve yayla turizmi gibi alanlardaki potansiyeller, Türkiye’nin diğer bölgelerine yayılacak.
11. Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, turizm meslek liselerinin sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek ve bu alandaki nitelikli insan gücünü yetiştirecek şekilde yapılandırıldı.
Gelecek dönem itibarıyla seçilen 10 pilot turizm meslek lisesinin kolej statüsüne getirilecek. Bu okullarda hazırlık ve 4 sene lise eğitimi olacak. Hazırlıkta İngilizce, lise 1’den itibaren Rusça eğitimi zorunlu olacak. Lise 2’den itibaren Almanca, Fransızca, Arapça ve Çinceden herhangi biri seçmeli olarak eğitime dahil edilecek. Lise 1’den itibaren de müfredat İngilizce okutulacak.
12. İlk etapta 850 bin koltuk planlandı. Bakan Mehmet Ersoy ve THY arasında yapılacak görüşmeler neticesinde bu rakamın 1-1.2 milyona çıkarılması hedefleniyor.
13. Çin başta olmak üzere Hindistan, Japonya, Güney Kore ile siyaset ve ekonomi alanında yakalanan ivmenin turizm alanına da taşınması hedefleniyor. Uzak Doğu turizm pazarında Türkiye’nin payını artırmak için bir eylem planı hazırlanıyor.
14. Öğrenciler, 20 Nisan-20 Ekim arasında eğitimlerini anlaşmalı otellerde görecek. Öğrenciler öğretmenleriyle eğitimlerine uygulamalı olarak otellerde devam edecek. Hazırlık sınıfından itibaren de bu çerçevede maaş almaya başlayacaklar.
15. 2019 yılı bütçesinden seyahat acentelerine uçuş ve kruvaziyer desteği uygulaması kapsamında 943 milyon lira ödenek ayrıldı. 2018 yılında uçuş ve kruvaziyer destek uygulaması ile A Grubu Seyahat Acentelerine 1 milyar 110 milyon lira ödeme yapıldı.
16. Kapadokya’da artan kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, bölgeyi korumak amacıyla “alan yönetimi başkanlığı” sistemi oluşturulacak.