ABD’den 28 Kasım’da Gaziantep’e getirilen Çingene Kızı ailesine ait 12 parçası, sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyaretçilerden yoğun ilgiyle karşılaştı.
Türkiye’ye iadesi sağlanan ve 28 Kasım’da Gaziantep’e getirilen ve ziyarete açılan Zeugma Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları vatandaşların akına uğruyor.
Çingene Kızı ve evine dönen ailesine yoğun ilgi
Kıyıp parçaları ve Çingene Kızı’nı evinde görüp bilgi almak isteyen yerli ve yabancı turistler müzeyi hiç boş bırakmıyor.
Zeugma Mozaik Müzesi’nin ikinci katında sergilenen 12 eseri artık görme imkanına erişen ziyaretçiler Çingene Kızı ve ailesinin fotoğraflarını çekerken, rehberlerden de eserlerle ilgili bilgi alıyor.
ABD’den getirilen parçalar arasında bulunan kadın başı figürüne, mozaiklerin çıkarıldığın köyün adı olan “Belkıs”ın isim verilmişti. Çingene Kızı mozaiğinin bordüründen çalınan 12 mozaik parçasında satir, pan maskesi, Hint tavus kuşu, maenad maskesi gibi tasvirler var.
Kayıp parçalar 1965 bu yana ABD’deydi
1960’lı yıllarda Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarındaki Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Ören Yeri’ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan, 1965’te Bowling Green Devlet Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.
Eserlerin Türkiye’ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında yaklaşık 5 ay önce protokol imzalanarak çalışmalara başlanmış ve parçalar uçakla 28 Kasım’da Gaziantep’e getirilmişti.