İngiliz hava yolu şirketi Ryanair ‘ın Üst Yöneticisi (CEO) Michael O’Leary, İngiliz hükümetinin ülkeye gelecek yolculara 2 hafta boyunca karantina zorunluluğu getirmesinin sadece gösteriden ibaret olduğunu iddia etti.
BBC’ye açıklamalarda bulunan O’Leary İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın ülkeye geleceklere dair tek bilgisinin telefon numarası olduğunu savunarak “İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan sizi, olmaz ama, aradıklarında markette, sahilde ya da golf sahasında olabilirsiniz. İngiltere İçişleri Bakanlığı da yolcuların 14 gün karantinada tutulmasını denetleyemeyeceğinin farkında. Bu karantina değil politik bir gösteri” diye konuştu.
Bakan Açıkladı: 40 Ülkeye Uçak Seferleri Başlıyor
Yeni tip koronavirüs salgınının en sert vurduğu ülkelerden İngiltere’de hükümetin aldığı bu karara göre bugünden itibaren ülkeye gelecek yolcuların 14 gün boyunca karantinada kalması zorunlu olacak. Alınan bu karara uymayanlara ise bin sterlin para cezası verileceği duyuruldu. Yeni düzenlemeye göre ülkeye gelecek kişiler 2 hafta boyunca karantinada kalacakları yerin adresini, telefon numarasını ve diğer bazı bilgileri güvenlik güçlerine bildirecek.
Turizm sektörünün önde gelenleri ise bu karara çok tepkili. Seyahat acenteleri ve konaklama tesisleri 2 hafta karantina uygulamasının turist hareketini tamamen bitireceğini savunuyor. Hava alanı işletmecisi Swissport, kararın anlamsız olduğunu ve turizm sektörüne büyük darbe vuracağını savunan bir açıklama yapmıştı.
British Airways’in sahibi olan İspanyol IAG’nin Üst Yöneticisi Willie Walsh ise İngiliz hükümetinin 2 haftalık karantina uygulanması yönündeki kararını yargıya taşıyabileceklerini söylemişti.
Ryanair CEO’su: Sosyal Mesafe Aptalca
Ryanair patronu O’Leary, yaklaşık bir ay önce gündeme gelen uçakta sosyal mesafe tartışmalarına da katılmış ve karantina kurallarını “aptalca” olarak nitelendirmişti.
Ekonomik fiyatlarıyla bilinen Ryanair CEO’su O’Leary, BBC Breakfast’a açıklamalar yaptı. Firmanın tüm koltuklarını uçuşlarında satmak isteyeceğini, önlem olarak yolcu ve mürettebata ancak maske dağıtacağını söyledi.
“Uçakta Sosyal Mesafe Olmaz, Kurallar Aptalca”
Uçuşlarda çoğunluk koltuğu satmaları halinde işin yürüyebileceğini söyleyen O’Leary, “Temmuz ve Ağustos aylarında uçuşlara talebin eskiye göre daha düşük olacağını kabul ediyoruz. Ancak uçakta sosyal mesafeye ihtiyacımız yok. Hükümet sosyal mesafenin mümkün olmadığı yerlerde maske takılması önerisinde bulundu. Virüsün yayılmasında yüz maskesi gibi önlemler kontrolsüz 14 günlük karantinadan daha etkili” dedi.
Ryanair, 1 Temmuz’da uçuşların yüzde 40’ını yeniden başlatmayı planladığını duyurdu. Şirket, 3 bin kişiyi işten çıkaracağını da açıklamıştı.