Türkiye’ye en yakın Yunan adalarından biri olan dağlık ve yemyeşil Samos Adası (Türkçe ismi Sisam) Dilek Yarımadası Milli Parkıyla sadece 1.9 kilometre genişliğindeki bir boğazla ayrılıyor. Samos gezilecek yerler listesi ile de göz kamaştırıyor.
Samos, günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi olan güneydoğu kıyısındaki eski dünyanın en önemli kutsal alanlarından biri olan Heraion’un (Hera Tapınağı) bulunduğu ada. Diğer önemli turistik yerler arasında dünyaca ünlü Yunan matematikçi ve filozof Pythagoras’ın (MÖ 570-495) adını taşıyan eski liman kenti Pythagorion, renkli evleri ve rahat atmosferi ile Kokkari balıkçı köyü bulunuyor.Samos, Kokkari köyünün hemen batısındaki Lemonakia Plajı gibi muhteşem plajlara da ev sahipliği yapıyor.
Samos gezilecek yerler listemize göz atmadan tur programı yapmayın.
Samos Gezilecek Yerler Listesi / 1. Pythagorion
Adanın güney kıyısındaki küçük Pythagórion kasabası, burada doğmuş olan Pythagoras’ı onurlandırmak için yeniden adlandırıldığı 1955’e kadar Tigáni olarak biliniyordu.
Balıkçı tekneleri ve yatlarla dolu korunaklı bir körfezin etrafına inşa edilmiş, kafe ve tavernaları ile cazibe merkezi olan Pythagorion M.Ö. altıncı yüzyılda güçlü bir denizcilik ve ticaret devleti olan Sámos’un antik liman kentiydi.
- Karpathos Adası Hakkında Bilgi: 12 Adalar’ın Gizli Güzelliği
- Kefalonya Gezilecek Yerler Listesi
- UNESCO Listesindeki Harika: Delos Gezilecek Yerler Listesi
Yunan ve Roma anıtlarının kalıntıları ile eski müstahkem limanın kalıntıları hala görülebilir. Küçük bir arkeoloji müzesinde, bölgede bulunan Arkaik ve Helenistik mezar stelleri (mezar taşları), mermer heykeller, madeni paralar ve seramikler sergileniyor.
2. Panagia Spiliani Manastırı
Pythagórion kasabasının arkasında bir yamaçta, 1586 yılında kurulan şirin beyaz Panagia Spiliani Manastırı (Meryem Ana Mağarası Manastırı) duruyor. Manastırdan kasabanın ve Kuşadası sahillerinin manzarası muhteşem.
Samos Gezilecek Yerler Listesi / 3. Héraion (Hera Tapınağı)
Pythagórion’un sekiz kilometre batısındaki Heraion adanın en önemli turistik yerlerinden biri. M.Ö. sekizinci yüzyıldan itibaren bu alanda bir dizi tapınak inşa edildi ve MÖ 570 civarında başlayan en az 100 sütunla desteklenen yaklaşık 45 metre 80 metre büyüklüğünde devasa bir yapı ile sonuçlandı.
Yapı, 30 yıl sonra bir Pers baskınında yıkıldı. Daha büyük ölçekte bir yedek planlanmıştı ve şimdiye kadar yapılmış en büyük Yunan tapınağı olacaktı, ancak tamamlanamadı.
Bugün, Heraion çevresindeki arkeolojik alan sunaklar, daha küçük tapınaklar ve beşinci yüzyıldan kalma bir Hristiyan bazilikasının kalıntılarını içermekte. Alandan elde edilen buluntular Samos kasabasındaki arkeoloji müzesinde sergileniyor.
4. Eupalinos Su Kemeri
Bir zamanlar Dünya Harikaları’ndan biri olarak kabul edilen bu yeraltı su kemeri, Pythagórion’un iki kilometre batısında yer alır. Eupalinos tarafından M.Ö. altıncı yüzyılda inşa edilmiş, bir kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 1,75 metre yüksekliğinde ve genişliğindedir. Kazı her iki uçtan başlayıp ortada başarılı bir şekilde bir araya geldi, bu da araştırma ve haritalamanın ortaya çıkmasından önce olduğu göz önüne alındığında etkileyici.
Göz Atın: Yunan Adaları Turları
Girişten yaklaşık 425 metre uzaklıkta, iki şaftın buluştuğu noktayı görebilirsiniz, neredeyse mükemmel bir bağlantı oluşturur. Çok dar bir alan ve klostrofobiden muzdarip olanlar için önerilmez.
5. Samos Kasabası
Adanın kuzeydoğu kıyısındaki korunaklı bir koydaki Sámos Kasabası (Vathy veya Vathi olarak da bilinir) 1832’de adanın başkenti olarak kuruldu. Zarif Neoklasik evler, sahil kafelerine ve restoranlara ev sahipliği yapan at nalı şeklindeki limanı çevrelerken, modern beton binalar kıyı boyunca ve deniz manzaralı yamaçta uzanıyor. Kuşadası ve Atina’nın Pire limanından buraya düzenli feribot seferleri var.
Samos Gezilecek Yerler Listesi / 6. Samos Arkeoloji Müzesi
Samos Prensi’nin eski konutunun karşısında daha yeni bir binada yer alan bu müze, Heraion’dan (Hera Tapınağı) çıkarılan buluntuları sergiliyor. Ana salon, en sansasyonel bulguyu, M.Ö. altıncı yüzyıldan kalma 4,8 metre yüksekliğindeki mermer figürünü (atletik genç adam) barındırmak için özel olarak genişletildi. Heykelin gövdesi 1980’de, 70 santimetrelik kafa kısmı ise 1984’te bulundu. Sergilenen diğer eserler arasında Helenistik ve Roma heykelleri ile çanak çömlek, fildişi ve bronz gibi tarih öncesi malzemeler yer alıyor.
7. Mikro Seitani Plajı
Karlovassi limanının kuzeybatı kıyısında yer alan bu küçük tenha çakıl koy, adanın en çarpıcı plajlarından biri. Yürüyüş haricinde ulaşmanın tek yolu tekne turları. Zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı yoldan yaklaşık 30 dakika yürüdükten sonra muhteşem kaya oluşumları ve berrak denizi ile güzel bir koy bulacaksınız. Rahat yürüyüş ayakkabıları giyin ve bol su ve yiyecek bir şeyler alın. Plajda herhangi bir tesis bulunmuyor.
Mikro Seitani’nin biraz ilerisinde ise büyük bir kum plajı olan Megalo Seitani var.
8. Kokkari Köyü
Kokkari, Samos Kasabası’ndan sadece 10 kilometre uzaklıkta, adanın kuzey tarafında renkli tatil beldesi olan eski bir balıkçı köyü. Özellikle rüzgar sörfü ile popüler olan berrak mavi sularıyla uzun bir çakıl plajı var.
Biraz egzersiz yapmak istiyorsanız, Kokkari ve büyüleyici dağ köyü Vourliotes arasındaki sekiz kilometrelik yürüyüş parkurunu kaçırmayın. Döngü şeklindeki parkuru tamamladığınızda Kokkari köyüne geri dönmüş olacaksınız.
9. Kerkis Dağı ve Güney Samos
Sisam’ın güney kesiminin merkezinde 1.434 metreye kadar yükselen Kerkis Dağı, bir yürüyüş parkuru ile keşfedilebilir. Kerkis ayrıca Samos adasının daha sakin ve daha az gelişmiş bir yanını sergiliyor.
Burada, sadece birkaç sessiz balıkçı köyü ve Votsalakia’da (Kampos olarak da bilinir) tatil köyü bulacaksınız. Dağda yürüyüş yapmakla ilgileniyorsanız, patikalar hakkında bilgi almak için bu sahil beldesine gidin. Buradayken, güzel beyaz kumlu plajda dinlenebilirsiniz. Buradaki diğer güzel plajlar arasında taze balık ve diğer yerel yemekler sunan bir dizi restorana ev sahipliği yapan hoş ve ultra sessiz Psili Ammos Plajı bulunmakta.
10. Lemonakia Plajı
Samos’un en popüler plajı olan Lemonakia Plajı, Kokkari’ye yürüme mesafesinde. Ana yoldan sadece 100 metre uzaklıktaki çakıl ve kum plajı, diğer plajlardan daha sakin bir denize sahip. Bu yüzden aileler ve iyi yüzemeyenler için en ideal plaj. Su berrak ve turkuaz tonda.
Yaz aylarında epey kalabalık olabilen Lemonakia’ya alternatif olarak daha sakin olan Tsamadou Plajı’nı tercih edebilirsiniz.