Beyoğlu esnaflarından Aydın Kara, Duran Ay için, “Emekçi bir kardeşimizdi. Günlük 150 liraya çalışıyordu” derken aşçıların, garsonların, müzisyenlerin zor durumda olduğunu söyledi.
Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in aktardığı habere göre, İstanbul Beyoğlu’ndaki mekanlarda sahneye çıkan ancak 9 aydır hiçbir şekilde para kazanamayan müzisyen Duran Ay, geçim sıkıntısından dolayı intihar etti. Ay’ın arkadaşları aynı durumda olduklarını anlatırken iktidarın korona virüsünü bir sopa olarak kullandığını söylüyor.
Duran Ay da evine para götüremeyen müzisyenlerden sadece biriydi.
Beyoğlu’ndaki çeşitli mekanlarda sahneye çıkan Ay, günlük 150-200 lira arası para kazanıyordu. Ancak korona virüsü nedeniyle alınan tedbirler kapsamında eğlence sektörü aylardır kapılarını açamadı. Duran Ay da evine para götüremeyen müzisyenlerden sadece biriydi.
Beyoğlu’nda iki mekan işleten ancak aylardır kapılarını açamayan esnaf Aydın Kara üzüntüsünü şöyle anlattı: “Duran Ay arkadaşımız ekmeğini müzisyenlikten çıkartan biriydi. Canlı müzik yapılan yerlerde sahneye çıkar 150-200 lira kazanırdı. Emekçi kimliğiyle tanınan bir isimdi. Hepimiz için üzücü bir durum oldu.”
Biz sanatçılar kültür elçisi değil miyiz niye sahipsiz kalıyoruz?
Kara, birçok garsonun, aşçının ve müzisyenin çok zor durumda kaldığını söyleyerek kendisine ulaşan işçilerin, “Bebeğime mama alamıyorum” dediğini de anlattı: “Benim iki mekanım tam 9 aydır kapalı. Sadece bir mekanda 9-10 müzisyen kademeli olarak sahneye çıkardı. Virüs ülkemize girdiği ilk gün kadınlı erkekli, sosyalleşilen, halaylar çekilen, türküler söylenilen mekanları hedef aldılar. Maalesef hükümet virüsü bir sopa olarak kullandı. Aşçılar, müzisyenler, garsonlar… Çoğu bunalımda. Duran Ay arkadaşımız gibi birçok emekçi arkadaşımız bunalımda, intiharın eşiğine geldi. Az önce beni arayan bir müzisyen arkadaşımız, ‘Bebeğime mama alacak param yok, biz sanatçılar kültür elçisi değil miyiz niye sahipsiz kalıyoruz’ dedi. Telefondaki ağlama sesi kulaklarımdan çıkmıyor.”