Turizm tesislerinde koronavirüse karşı tedbirleri içeren Güvenli Turizm Sertifika Programı’nın, Turizmi Teşvik Kanunu kapsamındaki değişiklikle sürekliliği sağlanacak.
Türkiye’de turizmde güvenli hizmet sunmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının önderliğinde hazırlanan ve turizm tesislerinde zorunlu hale getirilen sertifika programı, bu yıl da kriterleri genişletilerek uygulanıyor.
Turizmde “güvenli ve sağlıklı tatil” imajı veren program, sürekli uygulanması için Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dahil edildi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda geçen ay kabul edilen teklifin, TBMM Genel Kurulundan geçerek kanunlaşması planlanıyor.
Turizm tesislerine hijyen odaklı 152 kriter
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Güvenli Turizm Sertifika Programı’nın Türk turizminin geleceği açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
Alpaslan, COVID-19 başta olmak üzere sağlık hususundaki tüm tedbirleri içeren programın temel amacının yerli ve yabancı turistlerin, güvenli ve keyifli şekilde tatillerini yapmalarını sağlamak olduğunu vurguladı. Programın, turizm tesislerine hijyen odaklı 152 kriteri uygulamaları yönünde zorunluluk getirdiğini söyledi.
Programın uluslararası alanda akredite olmuş kuruluşlar tarafından da onaylandığını söyleyen Alpaslan, sertifikayı alan tesislerin, bir ay içinde 4 kez denetlendiğini, en ufak tavizde sertifikanın iptal edildiğini anlattı.
10 binden fazla tesis sertifikayı almaya hak kazandı
Havalimanlarından otellere, seyahat acentelerine kadar tüm turizm işletmelerinde uygulanan programın dünya genelinde de kabul gördüğünü vurgulayan Alpaslan, bu yıl, geçen yıla göre daha fazla tesisin sertifika programına dahil olduğunu söyledi.
Sektörün de programı benimsediğinin altını çizen Alpaslan, şu ana kadar 10 binden fazla tesisin sertifikayı almaya hak kazandığını, sayının artarak devam ettiğini anlattı.
“Meclis’in açılmasıyla ilk gündem olarak görüşülecek”
Güvenli Turizm Sertifika Programı ile salgın sürecinde turizme ciddi katkı sağlandığına dikkat çeken Alpaslan, “Programı hayata geçirdiğimizde tanıtım faaliyetlerine de başladık. Yurt dışında, Türkiye’deki önlemleri programla anlattık. Bu sayede rakiplerimize göre süreci daha az kayıpla kapattık. Programın katkısını yaşayarak görmüş olduk” dedi.
Alpaslan, hem ziyaretçilerin hem de sektör temsilcilerinin programdan son derece memnun kaldığını söyledi.
Programın devamlılığını sağlamak için de bir çalışma yaptıklarına değinen Alpaslan, “Meclis Genel Kuruluna gelecek Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki değişiklikle, sertifika programının sürekli uygulanabilmesine imkan getirilmekte. İnşallah Ramazan Bayramı’ndan sonra Meclis’in açılmasıyla ilk gündem olarak Genel Kurul’da görüşülecektir” dedi.