Yunanistan’daki evlerin tipik boyanmasının, yine mavi ve beyaz olan Yunan ulusal bayrağının renkleriyle bir ilgisi olduğu düşünülebilir. Aslında Yunanistan’ın pek çok yerinde bu renklerin hakim olmasının birkaç nedeni daha var.
Greekreporter portalının haberine göre, ilk amaç evleri beyaz renkle soğutmaktı. Ege’nin kayalık adalarında ahşap pek bulunmadığından binaların çoğu taştan yapılmıştı. Ancak oradaki kayalık arazinin rengi nispeten koyu. Bu durum Yunan yaz aylarında sorun teşkil ediyordu çünkü evlerin üzerine düşen güneş ışığı koyu renkli taşlar tarafından emiliyordu. Bu da içerisinin dayanılmaz derecede sıcak olmasına neden oluyordu. Bu etki beyaz renkle yumuşatılabiliyor.
Yunanistan mimarisinde kolera etkisi
Bir diğer iddiaya göre; Yunanistan’da 2. Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre önce Ioannis Metaxas’ın diktatörlüğü sırasında kolera patlak verdi. Hastalığı kontrol altına almak için 1938’den itibaren vatandaşlara evlerini beyaza boyamalarını emretti. Sebebi ise evlerin boyanmasında kullanılan badananın kireç içermesiydi. Kireç güçlü bir dezenfektan olarak kabul edilir, bu nedenle Akdeniz bölgesindeki evler bugün hala kireçle boyanmaktadır. Alman Kireç Endüstrisi Federal Birliği’nin raporlarına göre , sönmemiş kireçle boyanmış binalar neredeyse hiç bakteri veya küf üretmez. 1930’ların sonlarından itibaren Yunan vatandaşları, evlerini dezenfekte etmek ve koleranın yayılmasını kontrol altına almak için evlerini badanaladılar.
Peki, pencere ve kapılar neden mavi?
Bu öncelikle bir maliyet unsuru. Buna göre, Yunanistan’daki balıkçılar ve diğer denizciler genellikle teknelerinin boyasından arta kalan artıklarla pencerelerini ve panjurlarını boyuyorlardı. Bileşenleri nedeniyle mavi genellikle mevcut en ucuz renkti.
Yunanistan adalarındaki evlerde kullanılan mavi, kireçtaşı ve çoğu adalının evinde zaten bulundurduğu özel bir temizlik ürününün karışımından yapılıyordu. Bu nedenle mavi boyayı kendileri yapmak onlar için özellikle kolaydı.
Renkler zorunlu kılındı
Yavaş yavaş beyaz ve mavi renkler, özellikle Kiklad adalarının ve aynı zamanda Yunanistan’ın diğer bölgelerinin alametifarikası haline geldi. Renk aynı zamanda mavi ve beyaz olan Yunan bayrağına da karşılık geliyordu. 1967’de Yunanistan’da iktidara gelen askeri diktatörlük sırasında, , tipik boya işi zorunlu hale geldi. Buna göre rejim, renklerin vatanseverliğe ilham vereceğine ve Yunan milliyetçiliğini yansıtacağına inanıyordu. 1974’te Yunan adalarındaki evlerin mavi ve beyaza boyanmasını zorunlu kılan bir yasa çıkarıldı.
Bu düzenlemeler artık gevşetilmiş olsa da birçok Yunanlı evlerini tipik renklere boyamaya devam ediyor. Sonuçta, pek çok gezginin Yunanistan’a gelmeyi sevmesinin ve Santorini ve Mikonos gibi adaların artık Instagram’ın mutlak sıcak noktaları haline gelmesinin nedenlerinden biri de bunlar.
Yunanistan‘daki deniz tatiliniz için seçtiğiniz herhangi bir sahil kenarı varış noktasında aklınızı başınızdan alacak mükemmel plajların olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.