Anastasiapolis Antik Kenti’nde yapılacak çalışmalar için acele kamulaştırma kararı verildi.
Anastasiapolis Antik Kenti 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunan yapı kalıntılarının ortaya çıkarılması ve restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, Muğla’nın Bodrum ilçesi Mazı Mahallesi’ndeki özel mülkiyete ait 141 ada 38 parsel ve 142 ada 16 parsel numaralı taşınmazlar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca acele kamulaştırılacak.
Taşınmazlar, tapuda Hazine adına tescil edilecek.
Anastasiapolis Antik Kenti nerede?
Kissebükü (Anastasiapolis) Antik Kenti, Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunuyor. Kissebükü Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları 2019’da başladı.
Kıyı Karya’nın Keramus ve Halikarnassus antik kentlerinin sahil yönündeki kesişme noktasında yer alan Kissebükü, erken Bizans dönemine ait bir yerleşim alanı olarak dikkati çekiyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan başkanlığında 2019’da başlatılan kazılarda bugüne kadar 3 kilise, bir vaftizhane, 2 hamam, konutlar, kamu yapıları, ticari yapılar, liman yapıları ve anıtsal mezarlar ortaya çıkarıldı.
Bu yıl ise kazılar kentin dini merkezi ve batı bölümündeki ticari yapılarda yoğunlaştı. Dini merkezin yer aldığı 8 dönümlük parsel, 2023’te kamulaştırılarak kazı alanına dahil edildi. Bu parsel üzerindeki vaftizhane ve kilisede kazı çalışmaları, “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında başlatıldı.
Kentin batı bölümündeki hamam mozaikleri ve vaftizhanede bulunan duvar resimleri için konservasyon ve koruma çalışmaları sürüyor.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan, gazetecilere, 5 yıllık sürede kenti, hem denizden hem de kara yoluyla gelirken görünür kılacak yapıların açığa çıkarılması yönünde kazılar yaptıklarını, sahil kesimindeki tüm yapıların büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.
Kazıların devamında da konservasyon çalışmaları yürüttüklerini anlatan Özcan, “Bunları daha iyi, daha sağlam sonraki dönemlere bırakabilmek için yaptık. Buraya yıllardır gelen insanlar bir sonraki sezon geldiklerinde inanamıyor. Yani o kadar çok şey açığa çıkmış, ‘bu kadar kalıntı burada var mıydı’ diye soruyorlar.” dedi.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarıldı.
National Türk öneriyor: ABD’de sergilenen 2500 yıllık kolye Türk yetkililere iade edildi