Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ABD’deki Dallas Sanat Müzesi’nden Türkiye’ye iade edilecek olan Orpheus mozaiğinin, 8 ya da 9 Aralık 2012’de İstanbul’da tanıtılacağını söyledi.
Günay, İzmir’in Gaziemir ilçesinde arazisinde radyasyon ölçülen fabrikayla ilgili olarak ise, “En azından insanların o tehlikeli bölgeye ulaşmasını engelleyecek çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor.” dedi.
6-9 Aralık 2012 arasında düzenlenen Travel Turkey İzmir-6. İzmir Turizm Fuar ve Konferansı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda törenle kapılarını açtı. İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Hannover Messe International İstanbul tarafından düzenlenen fuarın açılış törenine Bakan Günay da katıldı. Burada konuşan Günay, “Mozaiği Aralık ayının 8 veya 9’unda tanıtacağım. Getiriliş serüvenini ayrıntılı biçimde anlatacağım. Bu eserleri, uygar bir diyalogla Dallas Müzesi’nden aldık. O yüzden çok teşekkür ediyorum, Amerika’nın tüm yetkililerine. Amerikan müzelerinin bu tutumunun örnek alınmasını temenni ederim. Eser önce İstanbul’a gelecek, restorasyon ihtiyacı olup olmadığına bakacağız. Şanlıurfa müzemizi inşa ediyoruz. İnşallah bittiği zaman Zeugma Müzesi gibi parmakla gösterilen bir müze olacaktır.” dedi.
Bakan Günay’a, Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun ombudsmanlığına daha önce, “Keşke tarafsız biri seçilseydi.” diyerek, tepki göstermesi ve CHP’lilerin TBMM’deki protestosu hatırlatıldı. Bu konuda konuşmak istemeyen Günay, “Meclis’te yemin etti, bitti.” diye konuştu.
Bakan Ertuğrul Günay, Gaziemir’de atıklarını toprağa gömdüğü için radyasyon değerleri normalin üzerinde olduğu iddialarıyla gündeme gelen kurşun fabrikasıyla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konuyu irdelemiş, hattâ 2007 yılından itibaren İzmir Valiliği konuya el koymuş. 2008 yılında ise 300 bin lira civarında bir ceza kesilmiş. Çok eski bir fabrika, uzun yıllar çalışmış ama son yıllarda galiba depolama sisteminde bazı aksaklıklar var. Daha önceki yıllarda çevreye zarar verdiği kararına varılmış ki çok ciddi ceza verilmiş. Şimdi aynı tartışma sürüyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)’nun internet sitesinde bir açıklamasını gördüm. Bunun çevre açısından sağlık için çok fazla bir zararı olmadığını belirtmişler ancak bu soruyla muhatap olacağımı düşündüğüm için bana yazılı bir açıklama göndermelerini talep ettim, hâlâ ulaşmadı. Ben daha ciddi bir inceleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. En azından insanların o tehlikeli bölgeye ulaşmasını engelleyecek çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor. Raporda, tel örgünün zaman zaman yırtılmış ve içine girip çıkılabilir olduğu söyleniyor. Çocuklar, bu tehlikeli bölgede oyun oynuyor. Bu tür bir olay hiçbir ihmale, müsamahaya imkan vermez. Son derece titizlikle bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum.”