Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın, Türkiye ve Balkanlar’a yapılan aile ziyaretlerinden dönenlerin geçen yaz korona vakalarında artışa yol açtığını belirterek eleştiride bulunması tepkiye neden oldu.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın “Türkiye ve Balkanlar’a yapılan aile ziyaretlerinin 2020’de dönem dönem her iki vakadan birine neden olduğu ve bu yıl da benzer bir durumla karşılaşılabileceği” uyarısında bulunması tepki yarattı.
Türk ve Arnavut temsilciler açıklamayı eleştirdi.
SERHAT ULUSOY: SORUMLULUKTAN SIYRILMAK İÇİN BÖYLE BİR YOL İZLEDİ
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkan Yardımcısı Serhat Ulusoy, açıklamaların “toplumun belirli kesimlerini genel bir töhmet altında bıraktığını” ve “damgalamanın kapısını açtığını” söyledi.
“Açıklamaların, insanların sırtından her ne pahasına olursa olsun seçim kampanyası yapmak” anlamına geldiğini belirten Ulusoy, Spahn’ın ve bu konudaki kriz yönetiminin, ikinci koronavirüs dalgasının sorumluluğundan sıyrılmak için böyle bir yol izlediğini savundu.
ARNAVUTLUK BAŞBAKANI’NDAN TEPKİ: BU BİR SKANDALDIR
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Spahn’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi.
Başbakan Rama, Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bir Alman bakanın bu bağlamda alenen Balkanlar’ı dile getirerek göçmen kökenli insanları değersizleştirmesi bir skandaldır” dedi.
“Alman Sağlık Bakanı, Alman nüfusunu aşılamakla ilgilenmeli” diyen Rama, bakanın “mevcut kötü tablonun sorumluluğunu Balkanlar’a yüklememesi gerektiğini” söyledi.
Spahn’ın açıklamalarının önyargıları beslediğini savunan Rama; “Arnavutluk’un tatil seyahati için bir risk alanı olarak gösterilmesine izin vermeyeceğim, bunu destekleyecek rakamlar yok” dedi.
ALMAN SAĞLIK BAKANI’NIN AÇIKLAMALARI
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Bild am Sonntag’a “Yurt dışına yapılan seyahatlerin, genellikle Türkiye ve Balkanlar’daki akraba ziyaretlerinin, dönem dönem yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 50’sini tetiklediğini” söylemişti.
“Bu yıl bunun önlenmesi gerektiğini” belirten Spahn, bu nedenle bu yıl Türkiye ile giriş ve çıkış testleri konusunda erken bir aşamada anlaşmalar yapmak istediğini söyledi.
Spahn, “Önceki yıl olduğu gibi, zorunlu testlerin yolcuların ülkeye giriş yaptığı eyaletlerin yönetimleri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini” vurguladı.