1933 yılında Konstanz Gölü’nde batan Säntis Buharlı Gemisi, 90 yıl sonra gölden çıkarılıyor. Konstanz Gölü’nde 2013 sonbaharında araştırma çalışmaları yapıldı.
Säntis buharlı gemisinin 48 metre uzunluğundaki enkazına rastladılar; bu enkaz, karanlık ve oksijen eksikliği nedeniyle mükemmel bir şekilde korunmuş. Yeri tespit edilen gemi Romanshorn gemi kurtarma şirketi tarafından satın alındı ve yüzeye çıkarılması için planlar yapıldı. Kurtarmanın ardından amaç gemiyi halka sergilemek.
Alplerin Titanik’i için çalışmalar mayıs ayında başlayacak
Geminin gölden çıkarılması için çalışmalarının 18-31 Mart tarihleri yapılması bekleniyor. Geminin yüzeye çıkarma işlemini yapacak olan dernek en geç 20 Nisan’da Alplerin Titaniği’ni yüzeye çıkarmayı planlıyor.
Gemi Kurtarma Derneği Başkanı Silvan Paganini “En ucuz çözüm kaldırma torbaları. Bunlar su altında çalışan balonlara benziyor, içlerini hava ile dolduruyorsunuz ve sonra kaldırıyorlar.” diye konuştu.
Dalgıçlar, gemiyi yüzeye yaklaştırmak için şişirmeden önce torbaları gemiye bağlayacaklar. İlk kaldırma işlemi Säntis’i deniz yatağından 12 m derinliğe getirecek, ardından Nisan ayında yüzeye çıkarma işlemi gerçekleştirilecek.
Santis daha sonra, Romanshorn’daki tersanede yenilenecek.
Başkan Paganini, geminin İsviçre’de bir müzede sergilenmesinin planlandığını söylüyor.
Ancak Thurgau Kantonu, projeye mali destek vermekten vazgeçti ve Paganini’yi enkaz için alternatif bir destek aramak zorunda bıraktı.
Öte yandan Hazar Gölü çekildi, ‘Batık Şehir’ ortaya çıktı. Elazığ’daki Hazar Gölü’nde bulunan ve ‘Batık Şehir’ olarak bilinen tarihi yerleşim alanında suyun çekilmesiyle 1,5 kilometre uzunluğundaki surlar ve su altı kalesi, kısmen de olsa ortaya çıktı.
Alplerin Titanik’i Santis -Video
Hipokrat öneriyor; İnositol ne işe yarar?