Antalya en fazla turist çeken şehirlerden / Turizm Haberleri
Antalya; Paris, Londra, Singapur’un ardından dünyada en fazla yabancı turist kabul eden 4’üncü şehir olma özelliğine sahip. Ancak Vali Ahmet Altıparmak ‘a göre Antalya ‘nı turizm açısından bazı eksikleri var.
Antalya’da yıllardır en çok eleştirilen konuların başında gelen turistin şehir merkezine inmediği meselesinin gerçekçi olmadığı ortaya çıktı. Otellerin müşterilerini otobüslerle, belirli saatlerde şehir merkezine taşıdığını belirten Vali Ahmet Altıparmak, ancak turistlerin şehir merkezini gezmelerine rehberlik edecek bir Antalya haritasının bile olmamasını eleştirdi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, turizmin başkenti olarak kabul gören ilin 2010 yılını başarıyla geride bıraktığını belirterek yaklaşan sezon öncesi öneri ve eleştirilerini sektör temsilcileriyle paylaştı.
Ramada Otel’de düzenlenen İl Turizm ve Tanıtma Konseyi toplantısında konuşan Vali Ahmet Altıparmak, uluslararası bir kuruluşun açıklamasına göre Antalya’nın Paris, Londra, Singapur’un ardından dünyada en fazla yabancı turist kabul eden 4’üncü şehir olduğunu belirtti. Bunun yadsınamayacak bir başarı olduğunu ifade eden Altıparmak, bu yıl da turizm sezonunda geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘2K 1G’ olarak formüle edilen ‘kalite, kapasite ve güvenlik’ uygulamalarının devam edeceğini belirtti.
ULAŞIM VE HARİTA
Antalya’da yıllardır şikayet konularının başında gelen ‘turistin şehir merkezine inmediği’ eleştirilerine cevap veren Vali Ahmet Altıparmak, otellerin şehir merkezine tur yapan otobüsleri olduğuna işaret etti. Otellerin arzu eden müşterilerini saat 11.00’de şehir merkezine bırakıp akşamüzeri geri aldığını anlatan Altıparmak, önemli olanın geleni elde tutmak olduğunu söyledi.
‘Gelmiyor’ demenin kolay olduğunu belirten Altıparmak, “Ulaşımı yeniden dizayn etmemiz lazım. Bunu Büyükşehir zannediyorum çalışıyor. Akademisyenlerin, bilim adamlarının ‘bir şehrin hareketliliğini sağlayacak şekilde ulaşımı nasıl dizayn etmeliyiz’ sorusu üzerine kafa yorması lazım. Hepimizin kafa yorması lazım. Ulaşımın ötesinde turist geldi, şehrin herhangi bir yerine bıraktık. Hangi noktada, nereye bırakıldı turist? Elinde var mı haritası? Doğru dürüst harita yok. Peki aradığı şeyi nerede bulacak. Empati yapalım, siz Karaalioğlu ya da Yavuz Özcan parkına bırakıldınız. Nereyi gezeceğiniz noktasında, elinizde mutlaka broşürünüz olmalı. Nerede tuvalet olduğunu, yemeğinizi nerede yiyeceğinizi bilmeniz lazım. Atatürk Parkı içinde nerelerde kafeteryalar var bunu görebilmeniz lazım. Dünyanın sayılı şehirlerinde dahi böyle gezilecek, görülecek yer sayısı çok değildir. Bizim şehrimizde Karaalioğlu parkından başlayıp Konyaaltı’na kadar azımsanamayacak yerimiz var. Kaleiçi’nden Atatürk Parkına kadar. Buralarda yüzlerce, binlerce turistin gezdiğini görebiliyor muyuz? Göremiyoruz.” eleştirisinde bulundu.
TANITIM VE REKLAM
Turistlerin vakit geçirebileceği noktalarda haritalandırma yaptırmaya çalıştıklarını, hizmete giren Alo 179 Turist Hattı’nı 15 Nisan’da açacaklarını anlatan Altıparmak, 4-5 dilde hizmet vereceklerini söyledi. Altıparmak, turistin ayıplı maldan ayıplı davranışa kadar her türlü şikâyetini iletebileceği hatta yapılan şikayetlerin vali adına takip edileceğini anlattı. Turizme ve turizmciye destek olma noktasında kamu yönetimi olarak üzerlerine düşen her türlü katkıyı verdiklerine değinen Altıparmak, ancak algı değişikliğine ihtiyaç olduğunu saptadı. Tanıtım AŞ’nin kurulduğunu, bu alanda güç birliği yapmaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Altıparmak, “Dünyada en çok turist kabul eden dördüncü il şehir olan Antalya’nın BBC, El Cezire ve CNN gibi uluslar arası kanallarda zaman zaman 15–30 saniyede olsa reklamlarını görebilmeliyiz.” dedi.
TABELA KİRLİLİĞİ
Gürültü kirliliğinin görmezden gelinerek ‘yok’ sayılamayacağını kaydeden Altıparmak, “Eğlenmeye engel teşkil etmeyecek toleransı göstereceğiz ama gelenin dinlenmesine engel olmayacak tedbirleri almak zorundayız.” uyarısında bulundu.
Antalya’nın kirlilik envanterini çıkarttıklarını, ancak durumun iç açıcı olmadığını söyleyen Altıparmak, çevre, su ve katı atık kirliliğinde hassas olunmasını istedi. Vali Altıparmak’ın dikkat çektiği konulardan bir tanesi de tabela kirliliği oldu.
“Antalya tabela kirliliğinde kötü sınav veriyor.” diyen Altıparmak, şöyle devam etti: “Yol boylarının kirliliğinin ötesinde basit bir büfeye, lokantaya bakıyorum 10 tane tabela var. 10 tane fazla mı çorba satıyorsun be mübarek adam. En kaliteli yerlerin, restoranların, otelin 10 tane levhası olduğunu gördünüz mü? Bir tane vardır. Son derece şık, rafine ve zevke hitabeden iş yerlerinin tabelası son derece seçkindir. 10 tane tabela asmakla bu iş olmuyor. Esnaf arkadaşların dikkat etmesi lazım. Küçücük, 3 metrekare bir büfe ama dışarıda 15 metrekare levhası var. Bunlardan kurtulmamız lazım.”
DENETİMLER KANUNİ VE VİCDANİ SORUMLULUK
Eğitimin üzerinde önemle duran, denetimlere ayrıca vurgu yapan Vali Altıparmak, bunun hem yasal hem de vicdani sorumluluk olduğunun altını çizdi. Ankara OSTİM’de ölümle sonuçlanan patlamaların oteller de ve diğer işletmelerde yapılan denetimlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğine işaret eden Altıparmak, bu konuda hassas olup denetimlerini uluslararası kuruluşlara yaptıran otellerin yanında, yangın merdivenlerini depo olarak kullananlarla da karşılaşıldığına dikkat çekti.
Vali Altıparmak, “Bunlar az örnekler, çok değil. Yaygın değil ama bir tanesinde çıkacak bir olay maalesef bizim yaptığımız bütün bu işleri alır götürür. Emeğimizi yok eder. Ülke ve Antalya ekonomisine ciddi darbe vurabilir.” diye konuştu. Hiç kimsenin denetimleri lüks göremeye, keyfi davranmaya hakkı olmadığı uyarısında bulunan Altıparmak, “Mutlaka daha disiplinli, daha sıkı, daha dikkatli olmak zorundayız.” dedi.
TURİSTE YÜKSEK FATURA ÇIKARAN HASTANELER
Turizmi 12 aya yayma çabalarına değinen Altıparmak, alternatiflerin başında sağlık turizminin gelmediğine değinerek şu eleştiride bulurdu: “Hastanelerimizde fevkalade kalite var, üst seviyede hizmet veren var ama içinde bir turisti yakaladığında hak etmediği tedavi uygulayan, çok ciddi fatura kesen de var. Bunları da görmezden gelemeyiz.”