1944’ten 1991’e kadar komünizmle idare edilen Arnavutluk Avrupa’nın en kapalı kutu ülkeleri arasında yer almaktaydı. 1991’den sonra başlayan özgürlük hareketleri sonrası ülke kabuğundan çıkmaya başladı. Az bilinen bir ülke olması nedeniyle de “Arnavutluk Nerede?”, “Arnavutluk Hangi Kıtada” gibi sorular internet kullanıcılarının en çok sorduğu sorulardan bazıları.
Arnavutluk, Balkan Yarımadası’nda bulunan ve 28 bin 748 km²’lik bir alanı kaplayan küçük bir Avrupa ülkesi. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Arnavutluk Balkanların en güzel ülkeleri arasında yer alıyor.
Türk vatandaşlarının vizesiz olarak seyahat edebildiği Avrupa ülkeleri arasında yer alan Arnavutluk son yıllarda özellikle güneydeki Sarande şehri ile turizmde büyük atılımlar yapıyor.
Kuzeyde Karadağ’a kadar uzanan Adriyatik Denizi, güneyde ise Yunanistan’a kadar uzanan İyon Denizi ile çevrili Arnavutluk’un sınır komşuları Kosova, Yunanistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya’dır. Ülkenin ayrıca İtalya ve Hırvatistan ile deniz sınırları da bulunuyor.
Göz Atın: Sarande-Ksamil Turları
Tiran, 900 bin civarındaki nüfusuyla Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri. Arnavutluk Balkan savaşları sırasında 1912’de Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazandı.
Dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinde 140. sırada yer alan Arnavutluk’un nüfusu Ocak 2020 verilerine göre 2 milyon 846 bin civarında. Arnavutluk komünist yönetimden kurtulduğu 1991’den sonra büyük bir göç verdi. 1991’de nüfusu 4 milyonu aşan ülkenin nüfusu geçen 30 yıla yakın zamanda 2.84 milyona kadar düştü.
Bugünlerde Arnavutluk’ta konuşulan dil yabancılar tarafından Arnavutça olarak bilinirken, yerli halk buna “Şkip” diyor. Hint-Avrupa dil ailesinin bir kolunu oluşturan Arnavutça bu bölgede İlirya döneminden beri konuşuluyor.
Arnavutluk para birimi LEK (ALL). Para birimi, Büyük İskender’i (Arnavutça’daki Büyük Leka) onurlandırmak için Lek olarak adlandırıldı.
Bugünkü verilere göre Arnavutluk nüfusunun yüzde 58.79’ini Müslümanlar, yüzde 17’sini Hristiyanlar ve yüzde 2’sini ateistler oluşturuyor. Müslüman nüfusun büyük çoğunluğu Sünni ancak Bektaşilik de yaygın. Hristiyanlar arasında ise Katolikler ağırlıkta.
Enver Hoca döneminde Arnavutluk’ta din yasaklandı ve resmi olarak Arnavutluk dünyanın ilk ateist ülkesi oldu. 1991’de komünist yönetimin bitmesiyle din serbestliği geldi.