Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarındaki Aspendos, Belkıs köyüne bağlı. Dünyaca meşhur antik tiyatrosuyla göz önünde olan Aspendos her dönem hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğruyor. Peki Aspendos nerede?
Aspendos Antik Kenti Antalya şehir merkezine 45, Side’ye 25, Serik’e 10, Manavgat’a ise 35 kilometre mesafede. Toplu taşıma ile Aspendos’a gitmek istiyorsanız önce Serik ilçesine gitmeniz gerekiyor. Serik’ten ise kısa bir minibüs yolculuğuyla Aspendos Tiyatrosu’na ulaşabilirsiniz.
Antalya’nın yaklaşık 45 kilometre doğusundaki Aspendos antik kenti, Türkiye’nin Turkuaz Sahil bölgesini ziyaret eden turistler için en büyük tarihi cazibe merkezlerinden biri. Roma İmparatorluğu’nun en büyük mimari eserlerinden biri olan sitenin tiyatrosu muhteşem yapısıyla ziyaretçilerini mest ediyor.
Mümkünse, bu muhteşem tiyatronun Aspendos Opera ve Bale Festivali’ne ev sahipliği yaptığı yaz aylarında gelmeye çalışın. Orijinal amacı için kullanılan tiyatroyu deneyimlemek ve çarpıcı akustiğini duymak için harika bir şans.
Aspendos Nerede? Aspendos Hakkında Bilgi
Antalya ve Side’den kalkan günlük turlarla da ulaşabileceğiniz Aspendos, antik çağda Pamphylia’daki en önemli şehirdi. Bu görkemli şehir, ticaretin burada geliştiği Roma döneminde altın çağını yaşadı. M.Ö. 1000 civarında ünlü Yunan kahin Mopsos tarafından kuruldu ve arkeologlar burada Hitit döneminden de (MÖ 800) yerleşim kanıtları buldu.
Göz Atın: Yunan Adaları Turları
Yakındaki Perge ve Side gibi Aspendos da Bizans döneminde merkezileşme politikaları nedeniyle düşüş dönemine girdi. Aspendos, Selçuklular döneminde ise kervansaray olarak kullanıldı.
Aspendos Antik Tiyatrosu
Aspendos tiyatrosu, Romalılar tarafından Küçük Asya’da inşa edilen en büyük tiyatrolardan biridir ve bugün Roma tiyatro mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir. Alanın alt kasabasında bulunan tiyatro, Marcus Aurelius’un hükümdarlığı sırasında MS 2. yüzyılda inşa edildi.
20 bin kişiye kadar seyirci alabilen antik tiyatro günümüzde Aspendos Opera Festivali de dahil olmak üzere müzik ve drama festivallerinde kullanılmakta.
Yarı geniş bir geçitle iki bölüme ayrılmış yarı dairesel oditoryum, alt yarıda 10 merdiven ve üst kısımda 21 merdiven ile 19 kat oturma kapasitesine sahiptir.
Aspendos Akropolü
Çoğu turist tiyatroyu görmek için burada olsa da, gezinizde biraz zamanınız varsa, yapılacak daha çok şey var.
Aspendos kasabasının hemen üstünde 40 metrelik akropolis tepesi yükselir. Küçük bir tapınağın ve agoranın kalıntılarının ötesinde, bir zamanlar çift sütunlarla ifade edilen anıtsal bir yapı olan ancak şimdi sadece heykeller için 10 nişli 10 metrelik bir duvarla temsil edilen nymphaeum (çeşme tapınağı) duruyor. Kuzeyde buna bitişik olarak başka bir binanın, muhtemelen bouleuterion veya konsey odasının temelleri vardır.
Aspendos’un akropolis tepesinin hemen kuzeyinde muhteşem bir antik su kemerinin kalıntıları ve şehre su sağlayan iki bağlantılı su kulesi bulunmaktadır.