Astım ve alerji hastalarının tatile çıkmadan önce tüm ayrıntıları önceden planlamaları gerekiyor.
Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, astım ve alerji hastalarının tatile çıkmadan önce tüm ayrıntıları önceden planlamaları gerektiğini belirterek, “Kalacak yer ve şartların seçimi konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
Memorial Şişli Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, Uz. Dr. Soysal astım ve alerji hastalarının tatile çıkmadan önce kalacak yer ve şartların seçimi konusunda çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, gidilecek bölge açısından hava kirliliği olmayan, polenlerin yoğun olmadığı ve yüksek nem içermeyen yerler seçilmesi gerektiğini kaydetti.
Otomobil ile yolculuklarda klima kullanılması, uçak yolculuğunda ise nefes açıcı ilaçların yanında bulundurulması gerektiğini vurgulayan Soysal, “Arabaya binmeden yaklaşık 10 dakika önce klima çalıştırılmalı ve sonra arabaya binilmelidir. Ayrıca günün çok sıcak saatlerinde araba ile yolculuk yapmaktan kaçınılmalıdır. Uçak yolculuğu esnasında kabin basıncı ve klimalar alerjik kişiyi olumsuz etkileyebilir” ifadelerini kullandı.
Dr. Soysal, otel odasının halı ile kaplı olmasının, özellikle ev tozu (akar) alerjisi olanlar açısından tehlikeli olduğunu vurgulayarak, mümkünse halı ile kaplı olmayan odaların tercih edilmesi ve kalınacak odanın havalandırma sisteminin yüksek kalitede olması gerektiğini bildirdi.
Hastaları havuza girme konusunda da uyaran Soysal, klorun özellikle alerjik astım hastalarında nefes darlığını tetikleyici bir etken olabileceğini belirterek, havuzdan çıktıktan hemen sonra duş alınmasın önemli olduğunu dile getirdi.
Güneş alerjisi olanlar 10.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı
Güneş alerjisinin, yaz tatillerinde karşılaşılabilecek önemli sorunlardan biri olduğunu ifade eden Soysal, “Güneş, ciltte ve gözde reaksiyon yaratabilir. Bu nedenle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak, güneş gözlüğü ve şapka kullanmak, yüksek koruma faktörlü kremlerle cildi korumak önemlidir. Astım hastaları için önerilen yüzme ve yürüyüş gibi sporların güneşin çok yoğun olduğu saatlerde yapılması uygun değildir” uyarılarında bulundu.
Birçok astım ve alerji hastalarının yaz döneminde şikayetleri hafiflediği için ilaçlarını ihmal edebileceğini aktaran Soysal, şunları kaydetti:
“Kontrolsüz bir alerji ve astım yaz tatillerinde hızla alevlenerek sorun yaratabilir. Rahat bir tatil geçirebilmek için tüm önlemlerin alınması ve gereken ilaçların düzenli kullanılması büyük önem taşımaktadır”.