Türkiye’nin büyük bölümünde olduğu gibi Alpler’de bile kar eksikliği var. Coğrafya profesörü Carmen de Jong, kayak alanlarının genişletilmesinin sonuçlarına dikkat çekiyor.
Şu anda Avrupa’da bir kış tatili planlayan herkes birçok yerde hayal kırıklığına uğrayacaktır. Çünkü Alpler’de bile hava sıcaklığı ve kar eksikliği mevcut kış sporları sezonunu karakterize hayal kırıklığına dönüştürüyor.
Hava çoğu zaman yapay kar üretmek için bile çok sıcak. Muhtemelen bir istisna olarak kalmayacak bir durum.
Strasbourg Üniversitesi coğrafya profesörü Carmen de Jong’a göre kış turizmi, iklim değişikliğinin sonuçlarına daha fazla uyum sağlamalı. de Jong, artık Avrupa’da kar garantili kayak alanı olmadığını belirtiyor. Bu durum Alplerin yüksek rakımları için de geçerli.
Avrupa’da normal bir kayak sezonu 1 Aralık ile Mart sonu arası olarak bilinir. De Jong, iklim değişikliğinden bağımsız olarak kayak sezonunu uzatmak için girişimlerde bulunulduğunu söyledi.
Üniversite öğretim üyesi, “Kar topları ve kar mızrakları ile kar yapma olmasaydı, kış sporları uzun süre mümkün olmazdı. Bu, hem Feldberg gibi daha yüksek rakımlı alanlar hem de Seibelseckle gibi daha alçak alanlar için geçerli. Eğilim devam ederse, kışın daha kısa ve daha kurak olacaktır. Sürekli olmayan kış sezonunu başarı olarak tanımlayamazsınız” dedi.
Büyük ölçekli suni kar üretimi için gerekli olan rezervuarların çevreye etkilerine dikkat çeken de Jong “Bunun için kullanılan su genellikle çok uzaklardan gelir ve pompalanması yüksek enerji maliyetlerine neden olur. Alpler’de 400.000 metreküpe kadar kapasiteye sahip rezervuarlar, yerel olarak hiçbir zaman yeterli su bulunmadığından aşırı büyük” dedi.
Korumacılar kar toplarının kullanımına karşı
Bund Naturschutz, Kasım ayı sonunda operatörlere kar makinelerini kullanmaktan tamamen kaçınmaları için çağrıda bulunmuştu. Diğer bir talep de Bavyera eyalet hükümetinin operasyon için daha fazla izin vermemesiydi. Bavyera, tüm Alp bölgesi için bir çözüme ulaşmak için Avusturya ve İsviçre ile de koordinasyon sağlamalı.
De Jong, Fransa’nın bazı yerlerinde şimdiden yeni bir rota çizildiğine dikkat çekti. Örneğin güneydeki Drôme bölümünde artık yapay kara yatırım yapılmıyor. Bunun temel nedeni su kaynaklarının korunması. Bunun yerine dört mevsim turizm teşvik edilecek. “Bu tür bir turizm için çok daha az yatırım gerekiyor.” Yaz aylarında konuklar daha az para harcasa bile bu değerli olabilir.