‘Avrupalı turistler deniz, kum ve güneş turizminden eko turizmine kayıyor’
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Eko Turizmi Uzmanı Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, başta Almanya olmak üzere Avrupalı turistlerin deniz, kum ve güneş turizminden eko turizmine kaymaya başladığını söyledi. Türkiye’nin başta Antalya olmak üzere kit turizmi yanı sıra alternatif turizm imkanı bakımından güçlü potansiyele sahip olduğunu belirten Özçatalbaş, geçen yıl dünyada 980 milyon kişinin seyahat ettiğini 2023 yılında bu rakamın 1,8 milyar olması beklendiğini ifade etti.
İtalya, Almanya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerde eko, kültür, tarih ve kırsal alan turizminin yaygın olduğunu belirten Özçatalbaş, İsviçre’nin bir bölgesinde 1970 yılında kırsal yaşamı ve tarımın yeri yüzde 80 olduğunu 2011 yılına gelindiğine bunun yüzde 10’na düştüğünü ve bölgenin yüzde 90’nın eko turizm alanı olduğunu kaydetti.
Çevre korunmadan ve kırsal hayatta insan unsuru olmadan sürdürülebilir turizmden söz edilemeyeceğini anlatan Özçatalbaş, Antalya’nın kitle turizmi yanı sıra Korkuteli, Kaş, Gündoğmuş, Elmalı, İbradı, Akseki, Manavgat, Alanya ve Demre gibi ilçelerinin güçlü eko, inanç, kültür, yayla, doğa sporları ve arkeoloji turizmi potansiyelinin olduğunu söyledi. Özçatalbaş, “Ülkemizde 400 çeşit kelebek türü bulunmasına karşı turizme yönelik bir tek kelebek müzemiz yok. Almanya’da toplam 90 çeşit kelebek türü bulunmasına karşı eko turizmine hizmet veren çok sayıda kelebek müzesi var. Turizmde anlayış değişikliğine gitmememiz gerekir. Dünya deniz, kum ve güneş turizminden eko ve kırsal alan turizmine kayıyor. Önümüzdeki son 10 yıl içinde eko turizmi kitle turizminin önüne geçecek. Turizm planlamamızı bu doğrultuda yapmalıyız. Kırsal alan turizmini yaygınlaştırmalıyız. Başka Avrupa Birliği(AB) kırsal alanda turizmi teşvik için yüzde 50 hibe desteği veriyor. Bu teşviklerle köylere 15 ve 30 odalı konaklama tesisleri yapılabilir. Bu konuda turizmin kıyıdan Anadolu’da iç bölgelere yayılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teşvikleri var. Bu konuda tek engel bürokratik işlem yoğunluğu. Bürokratik engeller kaldırılırsa kırsal alanda turizm yatırımları daha yaygın hale gelir.” dedi.