Avustralya hükümeti mercan kayalıkları için harekete geçti. Çok sayıda deniz canlısına yuva olan Büyük Set Resifi’ni kurtarmak için Avustralya hükumeti, 400 milyon dolarlık bir proje başlatıyor.
Avustralya hükümeti mercan kayalıkları için harekete geçti. Çok sayıda deniz canlısına yuva olan Büyük Set Resifi’ni kurtarmak için Avustralya hükumeti, 400 milyon dolarlık bir proje başlatıyor.
Avustralya, dünya mirası olarak kabul edilen Büyük Set Resifi’ni korumak için yarım milyar dolara yakın bir bütçe ayırdı. Her sene dünyanın dört bir yanından milyonlarca turisti ağırlayan ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yapan resif sistemi, küresel ısınma nedeniyle artan deniz suyu sıcaklığının tehditi altında.
Avustralya’dan Büyük Set Resifi için 400 milyon dolar
Bu dev projeyi, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull duyurdu. Başbakan Turnbull, deniz suyu kalitesini artırmak ve mercan kayalıklarına saldıran canlılarla mücadele için 400 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını ifade etti.
Avustralya’nın bu bölgesinde 64 bin kişinin mercan kayalıkları üzerinden geçimini sağladığının altını çizen başbakan Turnbull, Büyük Set Resifi için ilk kez bu denli büyük bir yatırım yapılacağını belirtti
Avustralya ekonomisine 6.4 milyar dolar katkı sağlıyor
Avustralya’nın Büyük Set Resifi, ülke ekonomisine seneden yaklaşık 6.4 milyar dolarlık katkı sağlamakta.
Avustralya’nın bu planını “önemli bir adım” olarak değerlendiren çevreciler, ancak bunun yeterli olmayacağını daha fazlasının yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma ile mücadele eden “Climate movement 350.org”dan Bill McKibben ise mercan kayalıkları için en büyük tehdidin fosil yakıtların kullanımı sonucu oluşan sıcaklık artışı olduğunun altını çizdi.
Mercan kayalıklarının % 30’u yok oldu
Bu arada bir diğer tehdit olarak da mercan kayalıklarını yiyen dikenli denizyıldızları öne çıkmakta.
Uzmanların geçtiğimiz ay yaptıkları açıklamada Büyük Set Resifi’nde 2016 yılındaki sıcak hava dalgası nedeniyle “afet boyutunda mercan ölümleri” gözlemlendiğini açıklamıştı.
Ayrıca Nature dergisinde yayınlanan makalede de 2 bin 300 km boyunca uzanan resifteki mercan kayalıklarının % 30’unun yok olduğunun altı çizilmişti.