Bakan Ersoy, sektörü meslek olarak görmeyen turizmcileri eleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un özellikle teşviklerle ilgili değerlendirmeleri dikkat çekti. Sektörü meslek olarak görmeyen turizmcileri eleştiren Ersoy, sadece ciro ile iş yapanların cansiperane fiyat indirdiğini ve sektörde iş yapan diğer şirketleri de aşağıya çektiğini söyledi.
Gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelen bakan Mehmet Ersoy, turizmin ticari bir sektör olduğunu belirtip, bir kez daha teşviklere karşı olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günler Kuşadası’nda da benzer açıklamalarda bulunan Ersoy, Ankara’daki toplantıda, “Teşviklere karşıyım. Kimseye bedava bir şey vermememiz lazım. Bu bir ticaret, bir sektör. Her şey kuralına göre yürütülmeli.” dedi.
Bakan Ersoy, sektörü meslek olarak görmeyen turizmcileri eleştirdi
Turizmcilerin bir kısmının sektörü bir meslek olarak görmediğini ileri süren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Taşıma suyla değirmen döndürürseniz, komşularınızdan biri öksürdüğü zaman sizin su akarı duruyor. Sadece böyle ciroyla iş çeviren yatırımcılar var. En küçük sarsıntıda sektörü bunlar paniğe sürüklüyor.” şeklinde konuştu.
“Turizm bir maraton”
Turizmin 100 metre koşusu değil, bir maraton olduğunun altını çizen Mehmet Nuri Ersoy, “Bütün stratejiyi buna göre kurmanız lazım. Turizm tek başına da bir olgu değil, turizmin çok paydaşları var. Bunların hepsini kademeli bir şekilde düzeltmeniz lazım. Bir yeri düzeltip bir yeri boş bırakırsanız sonuç alamazsınız.” ifadelerini kullandı.
“Sadece ciro ile iş çevirenlerin tehlikeli…”
Sadece ciro ile iş çevirenlerin tehlikeli olduğunu belirten bakan Ersoy, bu tip yatırımcıların hiçbir gücünün olmadığını ve cansiperane fiyat kırdığını ifade etti. Mehmet Ersoy bu tip turizmciler için, “Hani boğulan bir insan panik yapıp aşağı çeker ya, bu sefer yüzme bileni de aşağı çeker batırır.
Böyle bir sıkıntı yaratıyor sektörde. O yüzden biz bir kere bedava iş yapmamalıyız, kimseye bedava bir şey vermememiz lazım. Bu işin 2’inci bir iş gibi görülmemesi lazım. Bu bir ticaret, bu gerçek bir sektör, ya doğru yapacak, ya kurallarına göre yapacak ya da…” diye konuştu.
Bir tane de otelim olsun kendi kendini bedavaya getirsin…
Başka sektörlerde iş yapan büyük yatırımcıların ‘bir tane de otelim olsun kendi kendini bedavaya getirsin’ düşüncesiyle otel açtığına dikkat çeken bakan Ersoy, turizmin bir sektör olduğunu herkesin anlamsı gerektiğini belirtti.
Ersoy,”‘Ama bizde öyle olmuyor maalesef. ‘Çocuk büyüyünce otelci olacak, geç kardeşim başına’ deniyor. O vizyonla otelcilik yapılmaya çalışılıyor. Turizmin, bu mesleği iş edinen insanların yaptığı bir sektör olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Özal zamanında Türkiye’nin turizm alanında yaptığı çalışmaların yüzde 100 doğru olduğunu savunan Mehmet Ersoy, ”Bu sene mass turizmde bir başarı yakalandı 40-42 milyon turist sayısına ulaşacağız. Türkiye buradaki misyonunu tamamladı. Şimdi sektörün ikinci etabına geçerek nitelikli turizme yönelmemiz lazım. Mass turizmi bitirelim demiyorum. Bitirmek isteseniz de çok fazla talibi var. Biz mas turizmle devam edeceğiz, ama hızlı bir şekilde nitelikli turizme geçişi başlatacağız.” dedi.
“Uber ve booking ‘dijital kapitülasyon”
Toplantıda UBER ve Booking.com’a da değinen Ersoy, bu tür şirketler için ‘dijital kapitülasyon’ ifadelerini kullandı. Batılı devletlerin işgalle yapamadığını ekonomide dijital dönüşümle yaptıklarını dile getiren Ersoy, bu tip rezervasyon şirketlerinin Türkiye’de para kazanıp vergiyi Hollanda’da verdiğini söyledi.
“Bugün gençler mevsimlik olduğu ve maaşları düşük olduğu için turizme girmiyor diyen Ersoy, ”İlk sınıftan itibaren okullarda seçmeli turizm dersi olacak. Geleceğin otel genel müdürleri, anlayışını tamamen değiştireceğimiz bu turizm liselerinden çıkacak. Sektör de bu okullara sahip çıkacak.
Nitelikli turizme geçişi de başlatacağız. Zengin turist charter uçağıyla gelmez. O yüzden tarifeli uçak seferlerini de destekleyeceğiz. Tanıtım konusu kuşkusuz önceliklerimiz arasında. Fuar sayısını azaltıp gerekli yerlerde daha etkili olacağız. Bu amaçla reklam ve tanıtım bütçemizi de artırıyoruz. Türkiye’nin turizm algısını değiştireceğiz.” yorumunda bulundu.
““Kültür ve arkeolojik değerlerimiz çok zengin”
Otellerin belgelendirmesinde de değişikliğe gideceklerini vurgulayan Mehmet Ersoy, “Belgelendirmelerin üçte birini Turizm Bakanlığı, üçte ikisini belediyeler yapıyor. Belediyeden belge almak daha kolay oluyor. Düzenleme yaparak sınıflandırmanın farklı olması yoluna gideceğiz” dedi.
Turizm ile kültür kavramlarının birbirleriyle çok yakın ilişkisi olduğunu söyleyen Ersoy, “Kültür ve arkeolojik değerlerimiz çok zengin. Tanıtımda bunlara ağırlık vereceğiz. Kültürde eksikliklerimiz çok. Günümüz koşullarının gerisinde kalan Telif Yasası, Sinema Yasası başta olmak üzere bazı yasalarda da değişiklik hazırlıklarımız sürüyor. Ekim sonuna kadar Atatürk Kültür Merkezi’nin ihalesini yapacağız.
Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasını da en geç 2 yılda bitireceğiz. Devlet operasıyla ilgili tasarı hazırladık. Yaş sınırı getirilerek, boşalan kadrolara gençlerimiz yerleştirilecek” diyerek sözlerini tamamladı.