Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, taksicilerle UBER arasındaki sorunu çözmek için uğraştıklarını söyleyerek, “Taksi meselesini UBER’le değil taksicilerle çözeceklerini açıkladı. Bakan Ersoy ayrıca kolej statüsünde turizm okullarının hayata geçirileceğini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, taksicilerle UBER arasındaki sorunu çözmek için uğraştıklarını söyleyerek, “Taksi meselesini UBER’le değil taksicilerle çözeceklerini açıkladı.
Bakan Ersoy: Taksi meselesini UBER’le değil taksicilerle çözeceğiz
Bakanlık taksici-UBER sorununa son noktayı koymaya hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CNN Türk’te katıldığı programda taksicilerle ilgili artan şikayetler ile ilgili olarak, “Bu işe konsantreyiz ama bu işi UBER’le değil, taksicilerle çözeceğiz. Ben taksici dernekleri ile çok yoğun toplantılar yapacağım.” şeklinde konuştu.
UBER’in bazı eksikleri karşıladığı için sektörde yer edindiğine dikkat çeken bakan Ersoy, taksicilik sektöründeki en önemli unsurların araç ve insan olduğunu ve bu alana yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“Burada sorun taksi plakası sahipleri ile şoförlerin ayrı olması.” diyen Mehmet Ersoy, ” Bu işe konsantreyiz ama bu işi UBER’le değil, taksicilerle çözeceğiz. Ben taksici dernekleri ile çok yoğun toplantılar yapacağım. dedi.
Taksicilerle ilgili sorunların çözümü için uğraştıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, nitelikli turizme insan gücü kazandırmak için kolej statüsünde turizm okullarının hayata geçirileceğini açıkladı.
“Turizm liselerini kolej statüsüne getirilmek için çalışma başlattık”
Türkiye’nin nitelikli turizme geçiş yapması gerektiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, ”Bu bağlamda yeni bir strateji oluşturmamız gerekiyor. Nitelikli turist istiyoruz demek kolay ama gerçekleştirmesi zor. İlk yapılması gereken insan kaynakları.
Bu bazda Milli Eğitim Bakanımızla bir çalışma yaptık, turizm liselerinin kolej statüsüne getirilmesi için bir çalışma başlattık. Hazırlıkta İngilizceyi mecbur tutuyoruz. İlk senede de Rusçayı mecbur tutuyoruz. Kolejlerde öğrenciler üç lisan öğrenecek. 76 lise var ilk etapta 10 okulda bu eğitime geçilecek. Okulların dönüşümü 5 yıl sürecek.” açıklamasında bulundu.
Turizm Liseleri hakkında açıklamalarına devam eden Ersoy, şöyle konuştu:
“10 okulda eğitime başlıyoruz. Hazırlıkta İngilizceyi lise 1’de ise ilk defa Rusçayı mecbur tutuyoruz. Lise 2’den sonra ise Çince ve Almancayı seçmeli olarak sunacağız.
Öğrenciler 20 Nisan 20 Ekim tarihinden eğitimini anlaşılan okullarda yapacak. İş birliği yapacak oteller öğrencilerin kalacağı lojmanlardan eğitim alacağı yerlere kadar destek verecek.
Bu konuda görüş birliğine varıldı ve protokol imzalandı. 76 tane lise var 10 tane ile başlıyoruz bu meslek liseleri turizm kolejlerine dönüştüreceğiz. Bu durumu öğrenciler için de cazip hale getirmek için ödeme yapılacak.
Hazırlıktan itibaren öğrenciye ödeme yapılacak. Hazırlıkta stajyer maaşı ile başlayacak. Hazırlıkta stajyer maaşı lise 1’de stajyer maaşı çarpı 1.25 ve bu şekilde arttırılarak devam edecek.”
“Önümüzdeki yıl 48 Milyonu yakalarız”
Türkiye’nin gelecek yıl 48 milyon ziyaretçi sayısını yakalayabileceğini ifade eden Mehmet Ersoy, “2018’de 40 milyon turisti geçmeyi hedefliyoruz. 2019 erken rezervasyon bilgileri de gelmeye başladı, çok ciddi artışlar var. Önümüzdeki yıl 48 Milyonu yakalarız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Gecelik gelire odaklanmalıyız”
Turist başına gelirden ziyade kişi başı gecelik geliri konuşmak gerektiğini belirten bakan Ersoy, “Türkiye’de ortalama geceleme süresi 5. Bunu sayıyı artırmamız lazım. Arz ve talep çeşitliliğine gitmeniz lazım. Hiç akla gelmeyen harcamalar yaratmanız lazım. Türkiye’ye gelen turistlerin müzeleri gezme oranı Avrupa’nın yarısı düzeyinde.
Müzelerimizi tanıtamamışız. Bütün müzeler kart sisteminin içine dahil edilecek. Bizim müze gelirlerini artırmamız çok önemli çünkü buradan elde edilen gelirle yeni kazılar yapıyoruz. Denizi, kumu herkes kopyalayabilir ama arkeolojik değerleri kopyalayamazlar. Dünyada bu kadar zengin bir coğrafya yok.
Bu sizin pazarlamada çok büyük bir avantajınız. Şu anda 153 noktada kazı yapılıyor. Kazı araştırmalarının süresini uzatmak istiyoruz. İnsanlara balık tutmayı öğretmemiz gerekiyor.” diyerek sözlerini noktaladı.