Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, otel yenilemeleriyle ilgili yatırımcıya nefes aldıran ciddi teşvikler verilmesi gerektiğini açıklayarak, “Turizm yatırımcısına renovasyon teşvikleri sağlanmalı” dedi.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, otel yenilemeleriyle ilgili yatırımcıya nefes aldıran ciddi teşvikler verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hotel Dergisi’ne konuşan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır 2015’ten sonra ciddi bir krize giren konaklama sektörünün fiyatlarını da aşağı çekmek zorunda kaldığını söyledi.
Bayındır: Turizm yatırımcısına renovasyon teşvikleri sağlanmalı
Son dönemde turist sayısında toparlanmanın başladığını ancak bu gelişmenin turizm gelirlerine henüz yansımadığını belirten Timur Bayındır, turist başı harcamanın 612 dolara gerilediğine dikkat çekti. Şu anda işletmecilerin beklediği geliri elde edemediği için renovasyonu mümkün olduğu kadar ertelediğini acil olan onarımları yaptığını açıklayan TÜROB Başkanı Bayındır, otel yenilemeleriyle ilgili canlanmanın turizm gelirlerindeki artışa bağlı olduğunu söyledi.
Türkiye’de otellere korkunç paralar kazanan işletmeler gözüyle bakıldığını bunun yanılgı olduğunu sözlerine ekleyen Bayındır, “Oteller masrafları çok yüksek olan ve kar marjları düşük olan işletmelerdir. Eskiden bir otel 6-7 senede kendini amorti ederken şimdi bir otel 20 yılda kendini amorti edemiyor. Dışarıdan görüldüğü gibi değil” dedi.
“Ülkemizde her şey pahalı”
Turizmin kriz döneminde hükümete otel yenilemelerine teşvik edecek düzenlemeler yapılmasına yönelik öneriyi defalarca ilettiklerini belirten başkan Bayındır, “Yenilemelerle ilgili ses getirecek düzenlemeler yapılması gerekirdi. Biz hiçbir zaman devletten bedava para istemiyoruz. Eskiden siz sadece bir bina yapıyordunuz şu anda artık akıllı tesis yapıyorsunuz.
Tesislerin türü değişti. Bir otele girdiğinizde artık her şey elektronik. Ülkemizde her şey pahalı. Bizim önerdiğimiz iki konu vardı. Bunun bir tanesi şuydu: Yatırım İzleme Kurulu kurulsun diyorduk. Bu kurulda sektör ve ilgili bakanlıklar olacak. Bu kurul hem yeni yatırımlara karar verecek hem de renovasyon taleplerinde öncelikli olarak o talepleri değerlendirecek. Her bölgenin kendine özgü durumu var. Mesela İstanbul Şile’deki otelle Beyoğlu’ndaki otel aynı değil.
Ama bizim şu anda yatırım teşvik sisteminde Şile’deki otelle Beyoğlu’ndaki otel aynı statüde görünüyor. Şile’deki adam niye yatırım yapsın senede üç dört ay sezonu var ama Taksim’de Beyoğlu’nda 12 ay sezon. Yatırım İzleme Kurulu önerimiz maalesef hayata geçmedi” diye konuştu.
Otel yenilemeleriyle ilgili yatırımcıya nefes aldıran ciddi teşvikler verilmesi gerektiğini ifade eden Timur Bayındır, uzun vadeli, düşük faizli ve belli bir süre geri ödemesiz kredi imkanlarının sunulabileceğini belirterek sözlerine son verdi.