Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde yaklaşık 300 bin kişinin bayramda tatile çıkması beklenmekte. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yaklaşık 300 bin kişinin seyahat acenteleri aracılığıyla tatile çıkacağını düşündüklerini bildirdi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu sene Ramazan Bayramı tatilinin kısa olacağını, arife gününün perşembeye, bayramın da cuma, cumartesi ve pazar günlerine denk geldiğini ifade etti.
Arife günü haricinde üç günlük bir tatil süreci bulunduğunu söyleyen Firuz Bağlıkaya, “Buna karşın üye acentelerimizden aldığımız bilgiye göre, bayram dönemi talebinde geçtiğimiz yıla göre % 15-20 civarında artış yaşanmakta. Bayram döneminde yaklaşık 300 bin kişinin seyahat acenteleri aracılığıyla tatile çıkacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
Bayram tatilinde yurt içi turlarda talebin daha çok sahil kesimlerine olduğunu söyleyen TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Antalya’da Kemer, Belek, Alanya, Side, Ege Bölgesi’nde ise Bodrum başta olmak üzere Didim, Kuşadası, Marmaris, Fethiye Çeşme ve Alaçatı’ya talep yoğunlaşmış durumda.
Bununla birlikte Kapadokya, Pamukkale, Karadeniz ve GAP turları da kültür turları kapsamında talep gören destinasyonlar.” dedi.
Yurt dışı turlarda talebin vizesiz gidilen ülkelere yöneldiğini, bu çerçevede Balkan ülkelerinin talebin yoğunlaştığı destinasyonlar arasında bulunduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, bununla birlikte İtalya, İspanya – Portekiz turlarının da vize sorunu olmayan tüketicilerin talep gösterdikleri tatil bölgeleri arasında bulunduğunu ifade etti.
Ramazan Bayramı dönemi için turlarda kişi başı gecelik ortalama fiyatın 150 liradan başlayıp bin 500 liraya kadar çıktığını söyleyen Firuz Bağlıkaya, “Turizm sektöründe bayram tatili dolayısıyla oluşacak cironun 500 milyon lira civarında olmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Sahildeki otellerde ciddi doluluk bekliyoruz”
Turizm sektöründe ciddi bir canlılık bulunduğuna parmak basan Firuz Bağlıkaya, yaz sezonuna konusunda, “Yaz sezonunda sahil kesimlerdeki otellerde çok ciddi bir doluluk bekliyoruz. Almanya, Rusya, İngiltere, İskandinav ülkelerinden Türkiye’ye yaz dönemi taleplerinin yüksek seviyede gerçekleşmesi neticesinde otel doluluk oranlarının yüzde 100 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Seçimin ardından yurt içi turizm talebinde de artış bekliyoruz. 2018 yaz sezonuna ilişkin beklentimiz çok yüksek seviyede bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
İptal değil, değişiklik
Bağlıkaya ayrıca, 24 Haziran seçim dönemi için önceden rezervasyon yaptırmış olan tatilcilerin, seçim nedeniyle tatillerini iptal ettirmek yerine, ağırlıklı olarak tatil değişikliği yönünde bir talepte bulunduğunu da vurguladı.
Erken rezervasyondan tatilini almış olan seyahat acentesi misafirlerinin tercihinin ağırlıklı olarak giriş ve çıkış tarihlerinde değişiklik yönünde bulunduğunu ifade eden Firuz Bağlıkaya, “Giriş ve çıkış tarihlerinde bir günlük kaydırmalar ağırlık kazandı. İptal oranı yüzde 10’un altında bulunuyor.” diyerek sözlerine noktayı koydu.