Antalya’ya acenteler ile buluşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Yasa taslağı Meclis’te kabul görürse dernekler, belediyeler, okullar tarafından yapılan turların önünü kapanmış olacak” dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), iç turizmi hareketlendirmek, yeni destinasyonlar açılmasını sağlamak amacıyla düzenlediği keşif gezilerine devam ediyor. TÜRSAB’ın son buluşma noktası Antalya oldu.
Bursa ve İzmir’de düzenlenen iş geliştirme gezilerinin üçüncü durağı Türkiye’nin turizm başkenti Antalya olurken, TÜRSAB Erciyes, Kapadokya ve Konya Bölge Temsil Kurulları’na bağlı 150 seyahat acentesi temsilcisi, 21-24 Şubat 2019 tarihleri arasında Antalya ve çevresindeki tarihi ve turistik yerleri gezdi.
Üç gün süren info gezisine katılan seyahat acenteleri; Aspendos, Perge, Kurşunlu Şelale, Antalya Müzesi, Kaleiçi ve Karpuzkaldıran Şelalesi’ni gezme imkanı da buldular.
Yeni motto, ‘Mazeret yok, çıkış var’
İç turizmde Antalya’yı ön plana çıkarmak için yapılan gezinin ikinci gününde seyahat acentesi temsilcileri, İletişim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ’ın iş hayatında karşılaşılan engellerin nasıl fırsata dönüştürüleceğini eğlenceli bir şekilde anlattığı “Mazeret Yok” seminerine katıldılar. Şaban Kızıldağ, “Turizm bu ülkenin can damarıdır. Her zaman yükselen bir değer. Turizm çok önemli olduğu için acentlerimize de büyük görev düşüyor. Türkiye’nin üretim, hizmet ve özellikle turizm sektöründe önü açık. Özgüven, birlik ve beraberlik ruhuyla Türkiye olarak yeni mottomuzun, ‘Mazeret yok, çıkış var’ olması gerekiyor” diye konuştu.
Belediye, dernek ve okullar artık tur yapamayacak
Gezinin ikinci günüde TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, seyahat acenteleriyle istişare toplantısı gerçekleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yenilenmesi için çalışmaların sürdüğü 1618 sayılı yasa ile ilgili de bilgi veren TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, yeni yasanın seyahat acentelerinin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda şekillendiğini ifada etti.
Yasanın Meclis’ten geçmesi halinde seyahat acentesi kurulduğunda mesleki yeterlilik sigortası yaptırılacağını, teminat alınmayacağını söyleyen. Bağlıkaya; acenteciliğin mesleki ticari faaliyet olduğunu, birtakım kurallara bağlandığını ve acente açmak için mesleki bilgilere sahip olmak gerektiğini kaydetti.
Bağlıkaya, kar amacı kavramının yeni yasada kaldırılacağını ifade ederek, “Kar amacıyla yapılıyorsa tur oluyordu, kar amacıyla yapılmıyorsa tur olmuyordu, bunun kaldırılmasını talep ettik. ‘Tur, kar amacı olsa da olmasa da seyahat acentesi tarafından yapılır’ dedik. Yasa taslağı Meclis’te kabul görürse dernekler, belediyeler, okullar tarafından yapılan turların önünü kapanmış olacak” şeklinde konuştu.