Amerikan SouthWest Airlines firması, yaptığı iki kaza nedeniyle iki yıl uçamayan Boeing 737 MAX uçaklarından 100 adet satın almak için Boeing firmasına sipariş verdi ve ek 155 uçak için de opsiyon aldı.
Boeing firmasından yapılan açıklamaya göre, liste fiyatıyla kesin siparişlerin tutarı 12,5 milyar doları aşıyor.
Bu sipariş, SouthWest Airlines firmasının 737 MAX uçaklarını sayısını 380’e yükseltiyor ve bunların 30’u teslim edilmiş bulunuyor.
Boeing, 12 Mart’ta, Amerikan firması 777 Partners’dan 24 adetlik 737 MAX siparişi aldığını, uçakların tutarının liste fiyatıyla 2,9 milyar dolar olduğunu duyurmuştu. 777 Partners, ek 60 uçak için de opsiyon almıştı.
Çeşitli versiyonları bulunan 737 MAX uçakları, bir ara Boeing’in aldığı siparişlerin üçte ikisini oluşturuyordu. 737 MAX’lar, toplam 346 kişinin ölmesine yol açan iki kazadan sonra Mart 2019’da uçuş izni iptal edilerek yere indirilmişti. İmalattan gelen hataların giderilmesinden sonra bu uçakların Kasım 2020’de ABD’de yeniden uçmasına izin verilmişti.
Amerikan Federal Havacılık Dairesinden iki ay sonra Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı EASA da 27 Ocak’ta 737 MAX’ların yeniden uçmasına onay vermişti.
737 MAX’ları yaklaşık iki yıl yerde tutan MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System / Manevra Özelliklerini Takviye Sistemi) adı verilen uçuş yönetim sistemi düzeltilmiş ve pilot eğitimi protokolleri yenilenmişti.