Meksikalı arkeologlar tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar doğrultusunda Antik Maya uygarlığına ev sahipliği yapmış olan Chichen Itza’daki bir mağarada önemli tarihi eserler keşfedildi.
Dünyanın “Yedi Yeni Harikası”ndan biri kabul edilen Chichen Itza’da keşfedilen mağarayı “mistik mekân” olarak tanımlayan araştırmacı Guillermo de Anda, bilimsel hazine değerindeki keşifte seramikten yapılma 7 tütsü brülörü (yakmaç) ve birçok materyal bulduklarını açıkladı.
Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün araştırmacısı Guillermo de Anda, yaptığı açıklamada, dikkat çekici keşiflerin araştırmacılara kabaca milattan sonra 750 ila 1200 arasında gelişen Chichén Itzá tarihini yeniden yazmalarına yardımcı olabileceğini söyledi.
Araştırmalar, Mayalıların bir kolu olan Itza halkı üzerinde yoğunlaşacak. Itza halkının kökenleri ve nereden geldikleri araştırılacak.
Antik Maya Uygarlığı
M.Ö. 1000 dolaylarında ilk yerleşimlerini kuran Mayalar, Meksika’nın Yucatan yarımadası, Belize ve Guatemala’da yayılım gösterdiler. M.S. 600’lü yıllarda medeniyetlerinin en parlak dönemini yaşadılar.
Matematik ve astronomi bilgilerinden yararlanarak piramitlerini ve tapınaklarını gezegenlerin konumuna göre inşa eden uygarlık, yazı yazmak için Mezoamerika alfabesini (Maya hiyeroglifi) kullanıyordu.
Medeniyetin çöküş nedeni netleşmese de, yıkımın, iklime bağlı kuraklık neticesinde geldiği düşünülüyor.
200 yıldır süregelen arkeolojik çalışmalar ışığında Mayaların, sanat ve mimarlık konusunda ileri bir teknolojiye sahip olduğu öğrenildi.
Mayalara ait binlerce yerleşim yeri saptayan arkeologlar, bölgedeki yoğun tropik ormanların derinliklerinde de henüz keşfedilmemiş yerler olduğunu savunuyorlar.