Türkiye’nin 2001 yılından bu yana geçmeye hazırlandığı biyometrik, yüksek güvenlikli ,çipli pasaport olarak bilinen e-pasaport uygulaması 01 Haziran 2010 tarihinden itibaren başladı.
Türkiye’nin de yer aldığı 190’ın üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, yapılan değişiklikle eski tip pasaportlar tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılacak. Vatandaşlar, pasaport başvurularını bulundukları illerden yapabilecek.
1 Haziran 2010 tarihinden önce alınan pasaportlar , son gecerlilik tarihine kadar kullanılabilecek. 1 Haziran 2010 tarihinden önce pasaport alan kişiler, pasaport gecerlilik süreleri uygun ise, 24 Kasım 2015 yılına kadar bu pasaportlarla yurtdışına gidip gelebilecek.
ÇİPLİ PASAPORTLARA İLİŞKİN BAZI ÖZELLİKLER :
· Umuma mahsus yeni e-pasaportlar artık lacivert yerine bordo olacak.
· Pasaport süresini 10 yıla çıkarmayı öngören Yasa tasarısı TBMM’ne sevkedildi. Tasarı yasalaştığında, 10 yıl süreli uzatma harç bedeli listelere eklenecek.
· Çipli pasaportlarda temdit-görev süresi uzatılmayacak.
· Pasaportlar sadece bireye ait olacak, çocuklar için ayrı pasaport düzenlenecek.
· Biyometrik pasaportlarda refakat hanesi bulunmayacak, bebeklerin dahi kendi pasaportu olacak.
· 7 yaşından gün almış çocukların da başvuru sırasında parmak izi alınacak.
· Biyometrik, elektronik, çipli özellikleri bulunan pasaportlar için 81 il ve 110 ilçe emniyet müdürlüğü olmak üzere 191 merkezden başvuru yapılabilecek.
· Güvenlik için sadece Ankara’da üretilecek yeni pasaportlar kargo ile vatandaşın adresine yurt içinde 5-8 günde; yurt dışında 8-12 günde teslim edilecek.
· Çipli pasaport almak isteyenler, eskiden olduğu gibi 138 lira defter parası ödeyecek.
· Kullanılmamış uzatma sayfaları bulunduğu müddetçe eski pasaportların süresini, e-pasaport uygulaması başladıktan sonra bile şu aşamada alınan karara göre, 2010 yılının sonuna kadar 1 Nisan 2015 tarihini geçmeyecek şekilde uzattırabilirsiniz.
· Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazetede yayımlanmaktadır. Şu anda bir yıllık pasaport için 180, iki yıllık pasaport için 304, üç yıllık pasaport için 434 ve beş yıllık pasaport için 616 lira harç parası ödeniyor.
· Umuma mahsus e-pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık ve üstü süreli olarak düzenlenebilecek. Hususi damgalı e-pasaportlar dört sene için; hizmet damgalı e-pasaportlar, dört seneyi geçmemek üzere, pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere düzenlenecek.
· e-pasaportlarda temdit (uzatma) olanağı bulunmadığından, e-pasaportun süresi dolduğunda yeni bir başvuruda bulunulması gerekecek.
Yeni pasaportlarla birlikte internetten başvuru süreci aktif hale geldi.
Daha ayrıntılı bilgiyi www.epasaport.gov.tr adresinden ya da 7 gün 24 saat boyunca hizmet veren 0216 444 30 20 nolu çağrı merkezinden almak da mümkün olacak.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 37)