Ankara’da Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından düzenlenen “Çocuk Dostu Turizm” toplantısında, “Seyahat ve Turizmde Çocuk Dostu Turizm Uygulamaları ve Çocuk Politikasının Geliştirilmesi” başlıklı panel düzenlendi. Panelde, çocuk hakları ve Türk turizminin önündeki fırsatlar masaya yatırıldı.
Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından Ankara Bilkent’te düzenlenen “Çocuk Dostu Turizm” toplantısındaki panelde, “Seyahat ve Turizmde Çocuk Dostu Turizm Uygulamaları ve Çocuk Politikasının Geliştirilmesi” ele alındı. Panelde, çocuk hakları ve Türk turizminin önündeki fırsatlar masaya yatırıldı.
“Türkiye’yi çocuk dostu turizm cenneti yapalım” sloganı ile başlayan “Çocuk Dostu Turizm Diyalog Toplantısı” Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Uluslararası Çocuk Dostu Merkezi koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıda Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM) Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, sosyal politikalara katkıda bulunmanın bilimsel temelleri olması gerektiğini belerterek, bu alanda tek STK olduklarına söyledi ve kurum ve kuruluşlarla bir ağ oluşturmanın önemine dikkat çekti.
Tomris Türmen, çocuk dostu güvenli turizm anlayışını öngören tesislerin öne çıkması ve çocuk dostu turizm markalaşmasına öncülük yapmak istediklerini ifade etti. “Biz çocukların iki değil, üç boyutlu olarak algılanmasını istiyoruz” diyen Prof. Dr. Türmen, bu proje ile Türk turizmini, “Çocuk Dostu Turizm” sloganı ile markalaştırarak öne çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
‘Çocuk Dostu Turizm’ masada
Uluslararası Çocuk Merkezi Çocuk Hakları Koordinatörü Adem Arkadaş Thibret ise turizmde çocuk hakları konusunda bir sunum yaptı. Çocuklukta yaşananların insanların tüm hayatını etkilediğini belirten Adem arkadaş Thibret, “Yapılacak en işi şey çocuklara yatırım yapmak ve onlara saygı duymak. Türkiye’yi çocuk dostu turizm cenneti yapabilmek için birlikte çalışalım” ifadelerini kullandı.
Proje sorumlusu Beril Oğuz da “Çocuk Dostu Turizm” projesini sektörde önemli bir çocuk dolaşımının olması ve makro ölçekte büyüklüğü nedeniyle turizmi seçtiklerini belirtti. Beril Oğuz, proje ile Türkiye’deki turizm şirketlerini, çocuk dostu turizm alanında daha iyi bir yere çekmeyi hedeflediklerini belirtti.
ECPAT Program Yöneticisi Gabriela Kühn ise “Seyahat ve turizmde çocuğa karşı şiddetin önlenmesi” konulu bir sunum yaparak, iş dünyasında çocuk haklarının korunmasıyla ilgili belgeler ve içerikleri hakkında bilgi verdi. Bu çalışmaların önleyici nitelikte olduğunu söyleyen Kühn, belgeleri imzalayan şirketlerin önleyici çalışmalar için adım attığının altını çizdi.
“Çocuk Dostu Turizm” ilkeleri ele alındı
Çocuk Dostu Turizm Diyalog Toplantısı’nın 2. oturumunda ise sektör temsilcilerinin katılımıyla “Seyahat ve Turizmde Çocuk Dostu Turizm İlkeleri ve Çocuk Koruma Politikasının Geliştirilmesi” başlıklı bir panel düzenlendi.
Panelde konuşan ALTİD Başkan Yardımcısı Ayşegül Karaca, “Kurumlarda çocuk dostu kavramında personelin eğitilmesi değil, konuya dahil edilmesi gerektiğini düşürüyorum” dedi.
Çocuk dostu turizmin pilot bölgesi olmaktan gurur duyduklarını belirten Ayşegül Karaca, projenin sektöre katkısı olacağını düşündüklerini ve bildirgeyi mutlulukla imzalayacaklarını sözlerine ekledi.
Çocuklara yönelik kamplara dikkat çeken TÜRSAB Gençlik Turizmi Komitesi Başkanı Hakan Sönmezöz, otellerin yüksek sezonlarda gelen taleplere cevap vermediğini söyledi. Gençlik ve çocuk kampı tesislerine ihtiyaç olduğunu dile getiren Sönmezöz, özel sektörün gençlere ve çocuklara yönelik tesislere yatırım yapması için teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.