Yunanistan’ın dünyaca ünlü şarkıcısı Antonis Remos: ‘Atatürk’le sadece hemşehri değil, aynı köydeniz’
Yunanistan’ın dünyaca ünlü şarkıcısı Antonis Remos Hürriyet’te verdiği röportaj da hayatıyla alakalı çarpıcı açıklamalara yer verdi. İşte röportajdan alıntılar;
46 yaşındasınız. Geçmişe gitme şansınız olsa ve 12 yaşında Düsseldorf’tan ailesiyle birlikte Selanik’e dönen genç ve şaşkın Antonios Paçalidis’e (gerçek adı), hayatla ilgili ne söylemek isterdiniz?
– Bir tavsiye mi? Biliyor musun ona söyleyecek çok fazla şeyim olmazdı. Bunu yap, şunu asla yapma gibi şeyler söylemezdim. Yanlışlarımdan asla pişman olmadım. Çünkü beni bugün olduğum kişi yapan şey, doğru ve yanlışlarımın bütünü. Buna müdahale etmek istemezdim.
Hayattaki en büyük hatanız neydi peki?
– Futbol. Bir takımın başkanı olabileceğime inandım. Üç yılda bütün paramı, hayatta sahip olduğum her şeyi kaybettim. Ama her şerde bir hayır vardır. Bu benim daha güçlü hissetmeme neden oldu. Bu iyi bir şey. Kaybetmek istemem.
Selanik… Atatürk’ün hemşehrisisiniz.
– Sadece hemşerisi değil, köylüsüyüm de. Sizin bildiğiniz, Atatürk’ün büyüdüğü ev. Bir de doğduğu ev var. Selanik’in dışında Langada bölgesinde. Ailem de oralı. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden birinin hemşerisi olmak insana gurur veriyor. Bu mirasa ve Türkler için bu kadar önemli hatıralara sahip çıkmalıyız Selanikliler olarak. Ama birçoğumuz bunun ne kadar büyük bir şey olduğunun farkında değil.
Ama Belediye Başkanı Butaris bunun önemini kavramış görünüyor.
– Çünkü işadamı kökenli ve ileri görüşlü. Şehrini gerçekten sevdiği için, sadece Türkler açısından değil, bu evin bizim için de ne demek olduğunu biliyor.
Paçalidis soyadı… Türkçe kökten geliyor ya, Anadolu’yla bir alakası var mı?
– Bizimkilerin kökeni Ayvalık’a dayanıyor. Benim damarlarımda bu toprakların kanı dolaşıyor aslında. Benim gibi bakıyorsunuz, benim gibi davranıyorsunuz, benim gibi gülüyorsunuz, benim gibi kızıyorsunuz… Türkiye’ye geldiğimde kendimi evde hissediyorum. İlk kez, 99 depreminden
bir ay sonra Türk sanatçılarla ortak bir moral konseri vermek için Türkiye’ye gelmiştim. Şimdiki Cumhurbaşkanınız o zaman belediye başkanıydı ve izlemeye gelenler arasında o da vardı. Sonra her sene geldim Türkiye’ye.
Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadeleleri olmasaydı nasıl olurdu sizce? Yani Yunanistan’da daha fazla Türk, Türkiye’de daha fazla Rum kalsaydı…
– 100 yıl öncesine bakamazsın. Çünkü ona bakarsan 400 yıl öncesine de bakman lazım. Sonda 1000… Bunun sonu yok. Şimdi nasıl olduğumuza odaklanmalıyız. Şu keyif yaptığımız kıyılarda demokrasiyi bulanlar Yunanlar ama bugün demokrasi bir tek Yunanistan’da yok.
Kıyının bu yakası da pek parlak değil. Biz de zor zamanlardan geçiyoruz…
– Siz Türkler tıpkı İstanbul gibisiniz. Bir ayağınız doğuda, biri batıda. Bu tabii, baş etmesi çok zor bir durum. Ama doğru yolda görünüyorsunuz. Ben dışarıdan tanığım: 20 yılda nasıl bir hızla değiştiğinize inanamazsın.
Ne güzel şeyler çıkıyor ağzınızdan.