Dünyanın en eski festivallerinden olan Holi Festivali, ‘Renkler Festivali’ ya da ‘Bahar Festivali’ olarak da bilinir. Bir Hindu festivali olan Holi, günümüzde sadece Hintliler tarafından değil, Asya haricinde dünyanın çeşitli ülkelerinde de oldukça popülerdir.
27 Şubat – 4 Mart tarihlerinde yapılacak etkinliklerle kutlanacak dünyanın en eski festivallerinden olan Holi Festivali, ‘Bahar Festivali’ ya da ‘Renkler Festivali’ olarak da bilinir. İki gün süren ve bir Hindu festivali olan Holi, günümüzde sadece Hintliler tarafından değil, Asya haricinde dünyanın çeşitli ülkelerinde de oldukça popülerdir.
Hindistan’a milyonlarca turisti mıknatıs gibi çeken Renkler Festivali bu sene 27 Şubat – 4 Mart tarihlerinde kutlanacak.
Hintliler, havaların ısınması, ağaçların çiçek açması, bitki örtüsünün canlanmasını Holi veya bir başka deyişle Renkler Festivali ile kutlamaktadır.
Dünyanın en renkli festivali Hindistan’da her yıl adına yakışır şekilde kutlanmakta. Hint halkı rengarenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürüp, sonra birbirlerini boya atarak baharın gelişini kutlamakta.
İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgelemekte.
Renkler Festivali’nin tarihi mitolojiye dayanıyor
Renkler Festivali’nin tarihi tahmin edileceği üzre efsanelere ve mitolojilere dayanmakta. Hint mitolojisine göre ‘kötülüklerin kralı’ Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle mükafatlandırılıyor.
Ancak zaman geçtikçe küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece kendisine itaat etmesini istiyor. Bu durum karşısında oğlu Prablah, babasına karşı çıkıp, itaat etmeyi reddediyor.
Bir çok kez oğlu Prablah’ı öldürmeye kalkışan Hiranyakaşipu, her defasında karşısında diğer tanrı Vishnu’yu bulur.
Hiranyakaşipu, oğlu Prablah’ı kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerinde bulunan şal ateşte yanmamaktadır. Holika, hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak adına şalını üzerinden çıkarıp ona verir.
Hiranyakaşipu’nun oğlu Prablah bu defa da kurtulur ancak kardeşi Holika orada ölür. Bu duruma sinirlenen Hindu tanrısı Vishnu Hiranyakaşipu’yu öldürür ve yerine oğlunu getirir.
Renkler Festivali dolunay zamanı kutlanıyor
İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen, Prablah’ıın kız kardeşi Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen Renkler Festivali, her sene baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanmakta.
Özellikle Holika’nın kül haline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Hindistan Renkler Festivali sizi bekliyor.
Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağızdan “Holi-hai!” diye bağırışlar yükselir. Holi’nin son gününde insanlar, yakılan ateşten alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar.
Holi Festivali’nin ikinci günü renklerin!
Holi Festivali’nin ikinci günü ise renklerin günüdür. Günler öncesinden caddeler, sokaklar, farklı renk boyalarla dolmaya başlar. Kırmızı, sarı, mor, yeşil, mavi gibi birçok rengi festival zamanında sokaklarda görmek mümkündür.
Bu durum insanlara enerji verdiği gibi onları günler öncesinden de festivale hazırlamakta. Hindistan’da festival zamanı boyaları marketlerde bulmak mümkün ancak bazı kişiler renkleri tesu ve palash adı verilen bitkilerden kendileri yaparlar.
Renkler Festivali’nde şarkılar söylenip, danslar edilir, birbirlerine boya fırlatan insanlar baharın tüm renklerini sokaklara ve insanlara taşımış olur.
Renkler Festivali Krishna’dan geliyor!
İnsanların birbirini boyamasının dayandığı efsane de ayrıdır. Efsaneye göre, Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı kıskanır. Çünkü kendisi karanlık bir tene sahipken, Radha’nın teni rengarenktir.
Küçük Krishna, doğanın bu adaletsizliği karşısında annesi Yashoda’ya dert yanar. Annesi oğlu Krishna’nın gönlünü almak için yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamayı teklif eder. Krishna bu teklifi seve seve kabul eder ve yüzünü boyar. Daha sonra bu oyun popülerlik kazanır ve zamanla bir festivale dönüşür.
Renkler Festivali’nde başka bir eğlenceli durum ise kaymak kabını kırma geleneğidir. Bu gelenek, daha çok Maharashta ve Gujarat şehirlerinde büyük coşkuyla kutlanmakta.
Burada bir kaymak kabı sokakta yüksek bir yerde asılı olur. Kadınlar bir yandan Holi halk şarkıları söylerken, diğer yandan da ellerindeki suları erkeklere atarlar.
Bu sırada erkeklerden meydana gelmiş büyük bir insan piramidinin en tepesindeki kişi başıyla kabı devirmeye çalışır.
Rivayete göre, Lord Krishna’nın köyde girebildiği her evden kaymak çalması ve kadınların da kaymakları küçük Krishna’dan saklamak için yükseğe koymasıyla başladığı söylenmektedir.