Side Belediyesi, dünyaca ünlü turizm beldesinde engelli turizmini geliştirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Engelsiz Kent Projesi hazırladı.
Belediye, proje kapsamında yerli ve yabancı engelli turistlerin Side Antik Kent’te engellere takılmadan gezebilmeleri için 6 kilometre uzunluğunda engelli yolu ile bisiklet yolu yapacak.
Antalya’nın Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Side Kültür Evi’nde yaptığı basın toplantısında, Engelsiz Kent Projesi’ni Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte hayata geçireceklerini söyledi. Projenin hayata geçirilmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ankara’da görüşme yaptığını belirten Uçar, proje kapsamı ve tarihi ören yerlerinin korunmasına yönelik çalışma çerçevesinde bakanlığın tarihi Liman Hamamı, Roma Hamamı ve Apollon Tapınağı’nın tahsisinin Side Belediyesi’ne devredilmesini imzaladığını kaydetti. Belediye olarak Tapınaklar bölgesini 2012 yılı içinde koruma altına alacaklarını belirten Uçar, koruma altına alınan yerlere girişlerinin ücretli olacağını ve elde edilen gelirin tarihi ören yerindeki eserlerin ayağa kaldırılması ve onarılmasına harcanacağını söyledi.
Uçar, Engelsiz Kent Projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte gerçekleştireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanımız Günay, ülkede kültür, tarih ve arkeoloji turizminin yaygınlaşması için Side’ye özel önem veriyor. Yapacağımız 6 kilometrelik engelli yolu ile Side’de engelli turizmini canlandırmak istiyoruz. Yapacağımız yolla engelli yerli ve yabancı turistlerin tarihi şehri gezerken hiç bir engele takılmasını istemiyoruz. Yol Avrupa Birliği(AB) standartlarında yapılacak. Engelliler için yapılacak taş ve işaretleme sistemleri özel yapılacak. Bilindiği üzere engelli turistler her ülkede tatil yapamıyor. Bölgemizdeki konaklama tesislerinin büyük bir çoğunluğu engellilerin tatil yapmasına elverişli dizayn edilmiş vaziyette.”
“SİDE’NİN UNESCO KORUMASI LİSTESİNE ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ”
Başkan Uçar, Side Antik Kent’in Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu(Unesco)’na alınması için çalışma yaptıklarını söyledi. Türkiye’de Efes’ten sonra ikinci kazı çalışmasının yapıldığı yerin Side Antik Kent olduğunu belirten Uçar, tarihi ören yerinin Unesco İnsanlık Kültür Mirası Listesi’ne alınması için antik şehrin ilk önce İmar Revizyon ve Alan Yönetim Planı’nı çıkaracaklarını ifade etti.
Antalya bölgesinde Unesco koruması altındaki tek ören yerinin Likya Medeniyetinin başşehri olan Xanthos Antik Kent olduğunu belirten Uçar, Birleşmiş Milletler(BM) koruması altındaki tarihi şehirlerin kültür, tarih, sanat ve arkeoloji turizmi için çok büyük avantaj olduğunu dile getirdi. Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Side’yi kültür, sanat, tarih ve arkeoloji turizminde dünyada söz sahibi yapmaya kararlıyız. Bu konuda en büyük destekçimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı. Antalya bölgesinde Xanthos’tan sonra Unesco tarafında korunma listesine alınacak ikinci tarihi şehir olmak istiyoruz. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”
Side Belediyesi olarak 2012 yılında yurt dışı turizm fuarlarına katılacaklarını ifade eden Uçar, geçen yıl 7 yurt dışı turizm tanıtım fuarına katıldıklarını söyledi. Uçar, bu yıl Almanya Berlin, Çek Cumhuriyeti Prag ve İsviçre fuarlarına katılmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.