Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin Avrupa’dan gelen turist sayısı itibariyle Yunanistan ve Mısır’ı geride bıraktığını söyledi. Bakan Günay, “İtalya, İspanya ve Fransa ile yarışıyoruz.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Muradiye türbelerinde yapacağı restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına ilk harç Kültür ve Turizm Bakanı Günay tarafından konuldu. Bakan Günay törende yaptığı konuşmada, “Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakarak anlaşılıyor.” dedi.
Türkiye’nin geriye bakışı tarihe sahip çıkarak yaptığını anlatan Bakan Günay, “Türkiye’nin her tarafında hangi dönemden kalmış olursa olsun bütün tarihi eserlere ayrımsız sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ne varsa bu topraklarda insanlığın bize emanetidir. Korumaya çalışıyoruz. Mitinya’dan Roma’ya Selçuklu’ya Osmanlı’dan erken Cumhuriyet dönemine kadar bu topraklarda ne varsa ihya etmeye çalışıyoruz. Daha birkaç gün önce Edirne’de Selimiye Camisi ve külliyesi çerçevesinde Türk-İslam eserleri restorasyonunu bitirdik. Türkiye’nin doğusuna ve batısına kuzeyine güneyine ayrımsız anlayışla sahip çıkıyoruz.” diye konuştu.
Geçtiğimiz sene Konya Çatalhöyük’teki 9 bin yıl önceki insanlık hazinesini Unesco dünya mirasına kazandırdıklarını dile getiren Bakan Günay, şunları söyledi: “Bursa’dan da önemli bir tarihsel mekan dünya miras listesine girecek. Bursa, Türkiye’nin müstesna şehirlerinden biri. Osmanlı bağlamında düşünürsek bizim için önemli. Son bin yıl bence yakın dönemdir. Çünkü Anadolu’nun on binlerce yıllık geçmişi var. Son bin yıllık süreçte Bursa beylikten devlete geçişimizin simgesi olan şehir. Osmangazi istiyoruz. Orhan Gazi diyoruz. Sultan Murat diyoruz. Bir devlet başkanı sıfatı Murad Hüdevandigar 1. beylikten devlete geçmişimizin merkezi ilk başkentimiz aslında Bursa’dır.”
“İSTANBUL’UN BAŞINA GELENLER BUGÜN DE BURSA’DA YAŞANIYOR”
Bursa’nın tüm ilçelerinde tarihi mekanları ayağa kaldırmaya çalıştıklarını kaydeden Günay, yanlış planlamada İstanbul’un başına gelenlerin bugün de Bursa’da yaşandığını ifade etti. Günay şöyle devam etti: “Doğa açısından biraz sıkıntılı gelişimi güzel bir sanayi şehrine dönüştü. Bursa sanayi mekanlarıyla doldu. Bu Türkiye tarihindeki planlama yanlışıydı. Kimi sanayiden vazgeçmedi. Bursa’nın tarihine ve tabiatına bitki değişikliğine, dağ ve kış turizmi potansiyeline sahip çıkmak lazım.”
Türkiye’nin dünya turizminde önemli bir merkez haline geldiğine işaret eden Bakan Ertuğrul Günay, “Avrupa’da gelen ziyaretçi sayısı itibariyle 4’üncüyüz. Yunanistan’ı ve Mısır’ı neredeyse 3’e katladık. İtalya, İspanya ve Fransa gibi 3 ülkeyle yarışıyoruz. Dünya’da da iki kıta var. Çin ve Amerika. İkisi de devlet, ama kıta gibi. Bunlardan sonra Türkiye geliyor. Türkiye’nin turizmdeki yakaladığı bu ivmeyi Anadolu içlerine çekmesi lazım. Bursa bu yeni atılımda önemli potansiyeli yakalayacak şehirlerden birisi. Bursa’nın tarihi mekanlarının iyileştirilmesi için çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
4 MİLYON 800 BİN LİRAYA MAL OLACAK, 2013 SONUNDA TAMAMLANACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise ecdattan emanet alınan kent ziynetlerini birer birer ayağa kaldırdıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Mezarlıkların restorasyonunu ve diğer bölgelerdeki çevre düzenlemeleri yapılacak. En çok ziyaret edilecek mekanlardan birisi olacak. Ecdadımıza, Bursa’ya ve kültürümüze yakışan bir restorasyon olacak. 4 milyon 800 bin liraya mal olacak olan projenin önümüzdeki yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.”
Vali Şahabettin Harput da, Bursa’da restore edilen tarihi yapılarla yeniden kendi kimliğine döndüğünü ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Günay restorasyon çalışmaları kapsamında ilk harcı attı. Ardından Günay, külliyeleri ve türbeleri gezerek dua etti ve yetkililerden restorasyon hakkında bilgi aldı.