İzmir’in 2020 EXPO’yu kazanması için Ege Bölgesi’ndeki 9 ilin valileri, ticaret ve esnaf odaları ve sivil toplum örgütleri, Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE)’ye verilmek üzere destek mektubu imzaladı.
Dünyanın en büyük kültür, tarih, eğitim, bilim teknoloji fuarı ve sosyal olimpiyatı kabul edilen EXPO 2020’ye aday olan İzmir, çalışmalarına hız verdi. EXPO 2020 Ege Bölgesi Yönlendirme Toplantısı, İzmir Kaya Termal Hotel’de yapıldı. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Bölgesi’ndeki illerin valileri, milletvekilleri, üniversite rektörleri, ticaret ve esnaf odaları başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Toplantının sonunda EXPO 2020’nin sadece İzmir’in değil, Ege bölgesi ve Türkiye’nin adaylığı olduğuna ilişkin destek yazısı imzalandı.
Toplantıda konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2020 EXPO’yu kazanmak istediklerini belirterek, “2020’ye hazırlanırken 2015 EXPO’su çok ciddi bir tecrübe oldu. Yanlışlarımızı anlama fırsatı oldu. 2020’yi kazanmak için ilk günden beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. EXPO ile ilgili yasal altyapıya yönelik birçok düzenleme gerçekleştirdiklerini kaydeden Yıldırım, “Bir önceki adaylığa göre çok daha organize çalışıyoruz. Herkes kendi kapasitesinde katkı sağlıyor. TBMM’de İzmir EXPO ile ilgili kanunlar hızla geçti. Birçok düzenlemeyi hızlı bir şekilde yaptık.” diye konuştu.
‘EXPO’DAN BÜTÜN EGE BÖLGESİ İSTİFADE ETMELİ’
Binali Yıldırım, 2020 EXPO’ya yaklaşık 40 milyon ziyaretçi beklediklerini dile getirdi. “İzmir EXPO ile ilgili çalışmalarımız devam ederken bir yandan da Ege bölgesindeki 9 vilayetimizin bu işin içinde olması ve istifade etmesi lazım.” diyen Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu heyecanı bu iller de yaşaması lazım. Bu toplantı aslında bu açıdan çok isabetli. Bu projenin sahiplenmesi EXPO’nun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bugün Ege Bölgesi’nden 3 saatlik uçuşla 1,5 milyar insana ulaşmak mümkün. EXPO’ya sadece İzmir’in değil, bütün Türkiye’yi ilgilendiren özellikle de Ege Bölgesi’ni yakından ilgilendiren bir proje olarak görülmesini istiyoruz.”
EXPO başlamadan kalıcı eserleri hayata geçirmeye başladıklarını da dile getiren Bakan Yıldırım, “Hızlı tren projelerini EXPO başlamadan hayata geçirdik. Birçok projemizin de yapımı sürüyor. EXPO’nun bir vesile sayılarak bölgenin daha fazla kalkınması ve zenginleştirilmesi hedefimiz olmalı. EXPO’dan para kazanmayı değil, ülkemizin daha iyi tanınmasını hedefliyoruz. EXPO, bölgesel işbirliği ve küresel barışı sağlamak ve Türkiye’nin etkinliğine bir katkı sağlayacak. Kamu ve resmi görevlilerinden ziyade işadamları ve sivil toplum kuruluşlarına daha fazla görevler düşüyor.” diye konuştu.
‘İZMİR’E AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YEŞİL ALANINI KAZANDIRACAĞIZ’
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da EXPO’nun önemli ve özel bir proje olduğunu söyledi. Günay, EXPO çerçevesinde Avrupa’nın en büyük yeşil alanını oluşturmayı planladıklarını kaydetti. “2015 yılında kaçırdığımız bu organizasyonu 2020 yılında yakalamak istiyoruz.” diyen Günay, “Bu çerçevede yerel yöneticilerimize daha fazla yeşil alan üretmek ve yaşanabilir bir dünya oluşturmak için büyük görevler düşüyor. EXPO, bir hükümet projesi. Sağlık, turizm, ticaret hepsi bu organizasyonun içinde yer alıyor. EXPO, İzmir ile sınırlı kalmayacak. Bölgedeki illerin doğal güzelliklerini de hareketlendirecek.” şeklinde konuştu.
EXPO’nun ulaşım ve turizm boyutu olduğuna da dikkat çeken Günay, şöyle devam etti: “Bu sağlık temasına odaklanmış bir proje. Sağlık dünyanın önemli sorunlarından biri. Ama bunun ulaşım ve turizm boyutu da olacak. Dolayısıyla bakanlık olarak biz de bunun içindeyiz. Türkiye son yıllarda dünya turizminin bilinden ülkelerinden birisi haline geldi. EXPO’da bundan faydalanacağız. Geçen sene İngiltere’yi geçerek dünyanın en fazla turist kabul eden 6’ıncı ülkesi olduk. İlk 7 ayda yüzde 1,8 civarında gerideyiz ama 17,2 milyon turist ağırladık. Bu dünyanın içinde bulunduğu sıkıntılı bir dönemde iyi bir rakam. Yeni hedeflerimizle üst düzey insanları ağırlayacağız. Geçen yıl 30 milyondan fazla insanın Türkiye’ye gelmesini sağladık. Yüksek gelir gruplarını da ülkemize çekmemiz gerekiyor. Bunun için de en uygun yer İzmir. Bu çerçevede EXPO vesilesiyle Ege bölgesinde bir kültür hareketi başlatmak istiyoruz. Bunun için de bazı çalışmalar içindeyiz. Yalnız yatak kapasitemizi sorununu çözmemiz lazım. Yatak kapasitesini artırırken kültürel alanlarla iç içe tesisler düşünüyoruz. Yani yeni bir turizm anlayışını hayata geçirmek istiyoruz.” Bakanlığın Paris’teki ofisini EXPO için tahsis ettikleri bilgisini de aktarırken Günay, katıldıkları fuarda EXPO 2020’nin tanıtımını da yaptıkları bilgisini verdi.
‘EXPO İÇİN GELECEK ZİYARETÇİLER BÖLGENİN TİCARETİNİ VE TURİZMİNİ HAREKETLENDİRECEK’
İzmir Valisi, EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç EXPO’nun asıl sahibinin İzmir, uygulama alanının ise bütün Ege Bölgesi olacağını kaydetti. Sivil toplum kuruluşlarının bu projeyi hep beraber sahiplenmesi gerektiğini vurgulayan Kıraç, “Bölgedeki belediyelerimizin tanıtım afişlerini gerekirse ücretsiz asmalarını istiyoruz. Bölgemizdeki işadamlarının ve fahri konsoloslarının kendi özel bağlarında EXPO 2020 ile ilgili gittikleri yerlerde lobi yapmalarını istiyoruz.” dedi.
EXPO’ların dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olduğuna işaret eden Kıraç, şöyle konuştu: “EXPO’lar düzenlendikleri ülkelere kalıcı eserler kazandırıyor. İzmir EXPO’su da bu bölgeyi anımsatmak için Avrupa’nın en büyük yeşil alanı oluşturulacak. Yatırımcılar için bir cazibe merkezine dönüşecek. EXPO için gelecek ziyaretçiler, bölgenin ticaretini ve turizmini de geliştirecek. Diğer illerimizde de konaklayabilecek. EXPO aynı zamanda Ege Bölgesi’nin sahip olduğu zenginlikleri tanıtmak için bir fırsat olacak.”