Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük programın, turizm sektöründeki dönüşüm sürecinin de başlangıcını oluşturacağını söyledi.
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 100 günlük programda, kültürel değerlerin yeniden ayağa kaldırılmasına vurgu yapılmasını son derece önemli bulduklarını söyleyerek, “Zira bu tür projeler Türkiye’yi kültür ve sanat etkinlikleri ile dünyanın gündemine taşıyacak ve turizm açısından hedeflediğimiz harcama potansiyeli yüksek turistler için ülkemizin yeni bir çekim merkezi olmasına imkan sağlayacak.” şeklinde konuştu.
“AKM turistleri İstanbul’a çekecek”
Programın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili bölümünde ilk sırada Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesinin yer aldığını belirten Firuz Bağlıkaya, “AKM tamamlandığında, ikonik bir yapı olacak ve içerisinde düzenlenecek kültür, sanat faaliyetleri ile tüm dünyadan turistleri İstanbul’a çekecek.” açıklamasında bulundu.
Turizmciler rotayı Çin ve Hindistan’a çevirdi
Çin’den Türkiye’ye gelecek ziyaretçi sayısının artırılmasıyla ilgili eylem planı çalışmasına yer verilmesini de son derece olumlu bulduklarını söyleyen Firuz Bağlıkaya, Çin’in dünyanın yurt dışına en çok turist gönderen ve en çok turizm harcaması gerçekleştiren ülkesi olduğunun altını çizdi.
Yeni turizm pazarlarına açılma hedefi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından göreve başladıktan sonra kısa sürede büyük adımlar atıldığını belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Bakan Ersoy ile her hafta turizm sektörünün sıkıntılarını gidermeye yönelik sektör temsilcileri olarak haftalık çalışma toplantıları gerçekleştiriyoruz. İlk toplantımızın gündem maddesi Hindistan-Çin ve Uzak Doğu pazarını geliştirmeye yönelik atılacak adımlar ile ilgiliydi.
3. Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte bu ülkelere ek seferler yapılmaya başlanacak. Çin ve Hindistan’dan ülkemize gelen üst gelir düzeyine sahip turist sayısını artırmayı amaçlıyoruz.
Bu ülkelerle devlet düzeyinde temas kurulması ve Yeni Havalimanı ile birlikte bu pazarlara ek seferlerin konulması için işlemler başlatılması kararı alındı.
Çin ve Hindistan’dan gelen uçaklar için konulacak ek seferlerin kıştan önce resmen başlaması için çalışmalarımız başladı.
TÜRSAB olarak biz de Çin pazarı ile ilgili 2018 yılında birçok resmi heyetle görüştük ve ortak projeler üzerine ilerlemeler kaydettik. 2018 yılı Çin’de Türkiye Turizm Yılı ve yılın ilk yarısında Çin’den gelen ziyaretçi sayısında yüzde 93 artış yakalamış durumdayız. Yılı rekor Çinli misafir ile tamamlayacağız. Hedefimiz yıl sonunda yakalanacak olan rekor seviyeyi her geçen yıl daha öteye taşımak.
Çin pazarındaki turizm potansiyelini değerlendirebilmek ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla sayıda Çinli misafir ağırlayabilmek açısından Çin Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi pazar çeşitlendirme çalışmaları kapsamındaki çalışmalara önemli katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de turizm 12 aya yayılacak
Türkiye’yi dünyada daha bilinir ve tanınır hale getirmek için tanıtım çalışmalarına hız vereceklerini, uluslararası fuar, road show etkinliklerine bu anlamda büyük önem verdiklerini ifade eden Firuz Bağlıkaya, Türkiye’de turizm çeşitliliğini artırmak, turizmi 12 aya yaymak için kültür, sağlık, kongre, gastronomi turizmine de ağırlık vereceklerini açıkladı.
“Mavi bayraklı plajların 459’a çıkması turizmciler için önemli”
Firuz Bağlıkaya, etkinliklerle motor sporları üzerinden Türkiye’nin tarihini, doğasını dünyaya göstermeyi amaçladıklarını aktararak, “Ülkemizde şu anda en çok deniz, güneş, kum tatiline ilgi var. Mavi bayraklı plaj sayımızın 459’a çıkması turizmciler için çok önemli. Denizlerimizin temizliğinin tescilli olması yabancı turistleri ülkemize çekmek için büyük avantaj.
Dünya genelinde marka şehirlere baktığımızda büyük parklar ve bahçeler de ön plana çıkıyor. Millet bahçelerinin de şehirlerimizin markalaşması adına atılan güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. İstanbul gibi dünya çapında marka olan şehirlerimizin sayısının artması gerekiyor.” yorumunda bulundu.
Şanlıurfa’nın 2023 hedefi 1 milyon turist
Göbeklitepe’nin ilk 100 gün hedefleri arasında yer almasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kültür turizmine verdiği önemi gösterdiğini belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “12 bin yıl öncesine ışık tutan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe Ören Yeri’nin Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesi turizm sektörünü kısa sürede hareketlendirdi.
Göbeklitepe’ye yönelik şu günlerde yoğun bir ilgi var. Göbeklitepe’de yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat katılacağı resmi açılış töreni ile bu ilgi daha da katlanacaktır. 2023 yılında Şanlıurfa’ya gelen turist sayısının 1 milyonu aşması hedeflerimiz arasında.” diye konuştu.