UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı kabul edilen Göbeklitepe’de yapılan araştırmada tarihi ören yerinin en çok Marmara Bölgesi’nden, en az da Doğu Anadolu’dan turist geldiği belirlendi.
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı kabul edilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’ye en fazla ziyaretin Marmara Bölgesi’nden yapıldığı açıklandı.
Göbeklitepe’ye en çok turist Marmara’dan geldi
Harran Üniversitesi (HRÜ) İktisat ve İşletme Fakültesi Dekanı Yardımcısı Doç. Dr. Nedim Bayuk tarafından “Arkeolojik Sit Alanlarının Destinasyon Pazarlamasındaki Önemi” başlıklı araştırma yapıldı. Yapılan araştırma kapsamında Göbeklitepe’yi sonbahar dönemine kadar ziyaret eden farklı yaş ve meslek gruplarından 334 yerli turiste, ören yerine ilişkin 37 sorudan oluşan anket uygulandı.
Araştırmadan çıkan sonuca göre, katılımcıların yüzde 85,9’u Göbeklitepe’yi güvenli, huzur verici ve mistik bir yer olarak nitelendirirken yüzde 86,2’si ise çevrelerindekilere tarihi ören yerini gezmeleri yönünde tavsiyede bulunacaklarını ifade ettiler.
Yerli turistlerin yüzde 39,2’si memurlar
Ankete katılanların Şanlıurfa’ya gelmelerinde Göbeklitepe’nin etkili olduğunu belirttikleri araştırmada, yüzde 85,6’sı yüksekokul mezunu olan ziyaretçilerin yüzde 34,4’ünün 5 bin lira ve üzeri gelire sahip olduğu, gelen yerli turistlerin ise yüzde 39,2’sinin memurlardan oluştuğu öğrenildi.
Ziyaretçilerin yüzde 28,1’inin Göbeklitepe’yi ilk olarak aile veya arkadaş çevresinde duyduğunu belirttiği anket, pazarlama biliminde ağızdan ağza pazarlamanın önemini ortaya koyması açısından da dikkati çekti. Konukların yüzde 21,6’si ise Göbeklitepe’yi ilk olarak haber ve internet kaynakları aracılığıyla duyduğunu belirtti.
Ziyaretçilerin yüzde 76,5’inin “Göbeklitepe’yi yeniden ziyaret etmek istediklerini” belirttikleri araştırmada bölgelere göre ziyaretçi oranları “Marmara yüzde 30,2, Güneydoğu Anadolu yüzde 21,3, İç Anadolu yüzde 20,7, Akdeniz yüzde 9,6, Karadeniz yüzde 9,0, Ege yüzde 6,0 ve Doğu Anadolu yüzde 3,3” şeklinde sıralandı.
“Göbeklitepe’yi araştırıp gelen çok”
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Meslek Komitesi Başkanı ve turist rehberi Kamil Türkmen Göbeklitepe’ye gelen ziyaretçi profilinin oldukça memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Tarihi ören yerine daha çok bilen, okuyan ve araştıran kesimlerin geldiğine dikkati çeken Türkmen, “Rehber olduğum için gelen ziyaretçilerin oldukça bilinçli olduğuna bizzat şahitlik ediyorum. Ziyaretçilerin ekserisi Göbeklitepe’ye ilişkin araştırma yapıp gelenlerden oluşuyor hatta kendi kentlerinde, bölgelerinde seminer alarak ören yerine gelen turistlere bile rastlıyoruz. Bu da bizi son derece memnun ediyor. Özellikle bilen ve gezen insanların bölgeye gelmesi büyük önem arz ediyor.” yorumunda bulundu.