Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin depolarının dolması nedeniyle korunamadığı yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.
Arkeoloji Müzesi’ni genişletme adına ciddi projelerinin olduğunu belirten Ertuğrul Günay, “Ancak Tarih Vakfı’yla anlamsız küçük bir ihtilafımız yüzünden gerekli işlemlere başlayamadık. Vakıfla anlaştığımız taktirde hızlı bir şekilde darphaneyi de kapsayacak genişletme çalışmamız olacak.” dedi.
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar’ın ödül töreninin ardından gazetecilerin İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki depoların doluluk oranına ulaşması ve müze yönetiminin eserleri koruyamadığı ifadeleriyle ilgili soruları üzerine şu değerlendirmede bulundu:
“Son yıllarda hem operasyonlarımızı çoğalttık hem de eskisine göre daha çok buluntu ortaya çıkıyor. Müzeyi geliştirme adına ciddi projemiz var. Darphaneyi dahil edecek şekilde İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne tahsis ettik. Tarih Vakfıyla anlamsız bir küçük ihtilaf var. Tarih Vakfı burayı kullanmamakla birlikte gerekli işlemleri tamamlamadığı için çalışmaya başlayamadık. Darphaneye henüz giremedik. Darphaneye girdiğimiz zaman arkeoloji müzesinde yeni alanlar oluşacak. Vahim bir durumda değiliz.”
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bakanlık personelinin basına konuşmasını da “Son zamanlarda görevlilerimiz bizimle konuşmak yerine basınla konuşmak alışkanlığı kazandılar.” eleştirisinde bulundu.
VARLIKLI KİŞİLER YARIŞ EDERCESİNE DAVETLER VERİYOR
Bakan Günay iftar davetleriyle ilgili bir soruya da varlıklı kişilerin birbirlerini, yarış edercesine ağırlamaları yerine daha çok yardım yapılması gerektiğini belirtti. İftar sofralarının birlik ve dayanışma açısından önemine işaret eden Bakan Günay, yapılan yardımların da gizli olmasından yana olduğunu, “Arkasında fotoğrafçı, kameraman bulundurmadan yardım yapılmalı.” değerlendirdi.
HAMAMÖNÜ, TÜRKİYE’Yİ AVRUPA’DA SEÇKİN DESTİNASYONLARDA TEMSİL EDECEK
Türkiye’yi, eylül ayında Brüksel’de gerçekleştirilecek olan Avrupa Seçkin Destinasyonu ödül töreninde Ankara’nın tarihi bölgelerinden Altındağ’daki Hamamönü temsil edecek. Altındağ Belediyesi tarafından yürütülen proje çerçevesinde, Ankara’nın merkezindeki Hamamönü’nde tarihi Ankara evleriyle birlikte Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un bir dönem kaldığı ve İstiklal Marşı’nı duvarlara yazdığı Taceddin Dergahı’nın restorasyonu temsil etmeye hak kazandı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışması 2011 Türkiye Ulusal Destinasyonu” ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın elinden aldı. CER Modern’de düzenlenen ödül töreninde konuşan Bakan Günay, Türkiye’nin turizminde kıyıların dışında hayat tarzını ortaya koyan turizmin de ön plana çıkmaya başladığını belirtti. Tarihsel mekan ve çevreyi korumaya yönelik projelerin bunun örneği olduğunu ve ön plana çıktığını kaydeden Bakan Günay, “Hamamönü’nün son 4 yılına yakından tanıklık ediyorum. Tarihsel mekanın ayağa kaldırılmasında önemli bir görev üstlendiler.” dedi.
Hamamönü’nde yapılan çalışmaların sivil mimari açısından önemine değinen Bakan Günay, burada yapılan çalışmalarla birlikte yapıların ayağa kalktığını ve yeni fonksiyonlar verildiğini söyledi. Türkiye turizminde dünyada ilk 5’e doğru tırmanmaya başladıklarını söyleyen Bakan Günay, “Turistler, Akdeniz kıyılarına gelerek sadece deniz, kum, güneş, animasyon için geliyorlar. Biz, turizme kültürümüzü, yaşam tarzımızı, soframızın zenginliğini de katmaya çalışıyoruz.” dedi.
Hamamönü çalışmasıyla ödül alan Altındağ Belediyesi Başkanı Veysel Tiryaki de ödülden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu tür ödüllerin kendilerini daha çok teşvik ettiğini söyledi. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ulaşan başvurulardan yapılan değerlendirme neticesinde en yüksek puanı alan diğer dört finalist destinasyon ise şöyle: İpek Yolu Üzerinde Mudurnu, Safranbolu Eski Çarşı ve Kıranköy, Tarsus St. Paulus Kuyusu ve Çevresi ile Kütahya Evlerini Yaşatma Projesi.