Merkezi Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Snohetta adlı şirketin yeni otel konseptinde her şey çevre ve güneşle çok daha uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor. Svart ismindeki bu çevreci otel, sürdürülebilirliği bir adım öne taşıyacak.
Norveç’in başkenti Oslo merkezli Snohetta adlı şirketin yeni otel konseptinde her şey çevre ve güneşle çok daha uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor. Svart ismindeki bu çevreci otel, sürdürülebilirliği bir adım öne taşıyacak.
Adını Avrupa’nın ilk su altı restoranını inşa etme planıyla pekiştiren Norveç merkezli Snohetta şirketi, şimdi de Kuzey Kutup dairesi yakınında dünyanın ilk enerji pozitif otel konsepti olan ‘Svart’ı kurma planını deklare etti.
Normal bir otelle karşılaştırıldığında yeni konsept otel Svart’ın, senelik enerji tüketimini % 85 azaltmakta. En önemlisi de kendi enerjisini üretebilecek. Svart’ın yuvarlak şekli ise doğayla doğrudan bağlantı sunacak.
WTS kalitesi ve güvencesiyle İskandinavya Turları sizi bekliyor.
Otelin inşa edilecek bölgenin ‘fiskehjell’ (balık kurutmak için kullanılan A harfi şeklindeki ahşap yapı) diye adlandırılan geleneksel mimarisine ve ‘rorbuer’ adı verilen, Norveçli balıkçıların kullandığı geleneksel sezonluk evlere atıfta bulunmakta.
Rorbuer referansı, binanın suya dayanıklı ahşaptan yapılan taşıyıcı kısımlarına denk gelmekte. Bu direkler binaya minimal şekilde bir ayak izi kazandırıyor.
Svart’ın direkleri yaz döneminde gezinti yeri görevi üstlenirken, kışın ise botları ve kanoları koymak için ideal. Otelin yapılacağı bölgeye botla gelinebileceği gibi çevreye yakın olan Bodo kasabasından otele ürettiği kadar enerji kullanan botlarla sefer yapılması da planların içerisinde.
Güneşe göre konumlandırılan çevreci otel geliyor
Çevresel açıyla baktığımızda, otelin enerji pozitif olduğuna emin olmak için birtakım stratejiler geliştirildi gözlenmekte. Öncelikle Snohetta şirketi enerji üretimini hedeflenen en üst noktaya yükseltebilmek adına bu bölgenin yıl boyunca ne kadar güneş radyasyonu aldığını gösteren kapsamlı bir grafik çıkardı.
Ortaya çıkan grafiğe göre, otelin yuvarlak şekli, odaların, restoranların ve balkonların konumu açısından önem arz ediyor. Çünkü tüm bunlar gün ve mevsimler esnasında güneş enerjisinden faydalanacak şekilde stratejik olarak yerleştirildi.
Çelik veya beton gibi materyaller en az şekilde kullanıldı
Öte yandan Svart Oteli’nin çatısı karbon ayak izini daha da azaltan, temiz hidrolik enerjiyle üretilen güneş panelleriyle kaplı olacak. Uzun yaz gecelerinden ötürü, yıllık güneş enerjisi üretimi güneye kesimindeki yerlere göre üretilen enerjiden daha fazla olmakta.
Otelin cepheleri ise güneşin gökyüzünde yüksek konumda olduğu yaz mevsiminde güneşin etkisini azaltmayı sağlıyor. Yapay soğutma sistemine böylece ihtiyaç kalmıyor. Güneşin daha düşük konumda olduğu kış mevsimindeyse, otelin geniş tutulan camları sayesinde, güneşin doğal termal enerjisinden mümkün olduğunca fazla yararlanılıyor.
Yeni konsept otelin inşasında ahşap kullanılması ise binanın çevresel etkisini en aza indirmeye yardımcı olmakta. Öte yandan çelik veya beton gibi enerji fazla tüketen materyallerin kullanımından mümkün olduğunca uzak duruldu.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 31)