Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı alanında kalan tarihi eserler, baraj gölü sahasından çıkarılıyor. Bu kapsamda Hasankeyf’te taşınma sırası 609 yıllık Er-Rızk Cami’ne geldi.
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı alanında kalan tarihi eserler, baraj gölü sahasından çıkarılıyor. Bu kapsamda Hasankeyf’te taşınma sırası 609 yıllık Er-Rızk Cami’ne geldi.
Hasankeyf’te taşınma sırası 609 yıllık Er-Rızk Cami’ne geldi
Yapımı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlanan, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserleri baraj gölü sahasından çıkarma çalışmalarına devam ediliyor.
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yıl ilk kez uygulanan projeyle Zeynel Bey Türbesi’nin baraj gölü alanından çıkarılarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na götürülmesinin sonrasında İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı da başarılı bir şekilde yeni yerlerine taşındı.
Alanda kalan diğer tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak durumda olanların da yerinde korunması için gerekli çalışmalar halen devam etmekte. Er-Rızk, Süleyman Han, Kızlar ve Koç camileri için koruma ve taşıma çalışmaları sürmekte.
Er-Rızk Cami’nin minaresinin taşları sökülmeye başlandı
Bu kapsamda, üzerindeki kitabeye göre 1409 yılında Hasankeyf Eyyubi Meliki Ebu’l Mefahir Süleyman tarafından inşa ettirilen Er-Rızk Camii ve minaresi de taşınacak. Bütün olarak taşınma imkanı bulunmayan, yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki Er-Rızk Cami’nin minaresinin taşları sökülmeye başlandı.
Sökülen taşlar tek tek numaralandırılarak vinç yardımıyla indiriliyor. Numaralandırılan taşlar ise aslına uygun şekilde birleştirilmek üzere Hasankeyf Kültürel Park Alanı’ndaki Arkeopark’a götürülüyor.
Er-Rızk Cami’nin minaresinin sökümü bir ay sürecek
DSİ Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, minarenin söküm işleminin yaklaşık bir ay süreceğini, söküm çalışmalarının titizlikle sürdüğünü belirterek, sökülen taşların Hasankeyf Kültürel Park Alanı’nda yeniden birleştirileceğini ifade etti.
Minarenin aslına uygun şekilde birleştirilerek yeniden turizme ve ibadete açılacağını söyleyen Naci Kösalı, “Bu minarenin en önemli özelliği içeriden çift merdivenli olmasıdır. Minarenin üzerindeki süsler ve yazılar dikkat çekiyor. Bütün bu güzellikler göz önünde bulundurularak çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.